Педро Кастильо, кандидат на крайнолявата партия "Свободно Перу", надделява във втория тур на президентските избори в Перу. Това сочат данните при преброени 100 процента от гласовете, съобщи перуанската централна избирателна комисия в Туитър, предаде ТАСС.

Кастильо получава подкрепата на 50,125 процента от избирателите, докато за опонентката му Кейко Фухимори са гласували 49,875 процента.

Той обаче може да се сблъска с юридически действия от страна на Фухимори, която го обвини в измами и поиска анулиране на някои от гласовете.

Дясната кандидатка Кейко Фухимори говори пред привърженици в столицата Лима. Тя каза, че ще оспорва правно резултатите от изборите. Снимка АП / БТА

Бързият възход на 51-годишния учител разтърси политическия и бизнес елит на Перу и може да има значителни последици за ключовата минна промишленост във втория най-голям производител на мед в света. Кастильо планира голямо увеличение на данъците за сектора.

Според наблюдатели на изборите властите могат да се нуждаят от дни или дори седмици, за да разрешат юридическите въпроси и да обявят победител, допълва Ройтерс, цитирана от БТА.