Победа с малка преднина на консервативната кандидатка Кейко Фухимори пред социалиста Педро Кастильо на втория тур на президентските избори в Перу предрича екзитпол на социологическата агенция Ипсос, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според проучването Фухимори получава 50,3 процента от гласовете, докато Кастильо взима 49,7 процента. Статистическата грешка на екзитпола обаче е плюс-минус 3 процентни пункта.

Двамата кандидати обещават коренно различни рецепти за спасяване на Перу от икономическите трудности заради кризата с КОВИД-19.
46-годишната Фухимори, дъщеря на бившия президент Алберто Фухимори, който е в затвора, залага на модела на свободния пазар и обещава да поддържа икономическа стабилност.

51-годишният Кастильо, учител, синдикалист и син на селяни, обещава промени в конституцията, които да засилят ролята на държавата. Освен това той иска да отнеме по-голяма част от печалбите на минните компании (Перу е вторият по големина производител на мед в света) и да национализира ключови индустрии.

Педро Кастильо. Снимка АП / БТА

Кастильо призова в неделя вечер привържениците си да излязат на улиците.

"Искам от нашия народ да защити всеки глас", написа Кастильо в Туитър. "Призовавам перуанците от всички части на страната да излязат мирно на улиците, да бъдат бдителни в защита на демокрацията".

В обръщение с мегафон от балкон в Такабамба, град в селската вътрешност на северните перуански Анди, Кастильо призова за спокойствие.

"Трябва да бъдем разумни, народът е мъдър", каза 51-годишният учител, който обеща, ако бъде избран, да преразпредели богатството и да пренапише конституцията. "Това, което чухме, не е официално".

В кратко изявление Фухимори, дъщеря на бившия президент Алберто Фухимори, който е в затвора, каза, че ще запази оценката си до излизането на официалните резултати. Тя също призова за "благоразумие, спокойствие и мир и от двете групи - тези, които гласуваха и тези, които не гласуваха за нас".