Премиерът Кириакос Мицотакис и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган са се споразумели по време на срещата си в понеделник, че е положително да имат пряк контакт помежду си. Въпреки диаметрално противоположните позиции на двете страни по различни въпроси, те са се съгласили, че напрежението от 2020 г. не бива  да се повтаря през 2021 г., заяви говорителката на гръцкото правителство Аристотелия Пелони, цитирана от атинския в. „Катимерини“.

Мицотакис и Ердоган „определиха като положително активирането на всички съществуващи комуникационни канали, като изразиха задоволството си от популяризирането на позитивния дневен ред по 25 точки, в които гръцкият и турският външни министри вече работят, но също така и за споразумението между Гърция и Турция за взаимно зачитане на ваксинациите срещу COVID-19“, е казала говорителката.

По думите ѝ Мицотакис е подчертал, че Гърция и Турция могат да работят заедно по проблема с миграцията и бежанците и в борбата с мрежите за трафик на хора въз основа на съвместното изявление на ЕС и Турция от март 2016 г. В тази светлина той посочи, че връщането в Турция на 1450 души, чието заявление за убежище е отхвърлено, ще има положително въздействие и върху ЕС.

Що се отнася до кипърския въпрос, Пелони е казала: „Министър-председателят повтори, че предложеното от Турция и кипърската турска страна решение за две държави по принцип се отхвърля, като противоречащо както на решенията на Съвета за сигурност на ООН, така и на достиженията на правото на ЕС. Кириакос Мицотакис подчерта, че с нетърпение очаква по-тесни контакти на всички нива, включително и на най-високото, с цел изграждане на мостове на доверие, които ще бъдат от полза за двете страни“.