Спорът за газа в източното Средиземноморие ескалира до краен предел тази седмица, след като Турция прати свои военни кораби в спорна акватория на Егейско море и източното Средиземноморие. В отговор Гърция отправи част от своята флотилия натам и постави армията си в бойна готовност. Днес Меркел е успяла с няколко телефонни разговора да убеди Ердоган да оттегли военните кораби, а Гърция да спре своите, съобщи в. „Билд“. Говорителка на канцлерството потвърди информацията.

Бюрото на гръцкия премиер Мицотакис също съобщи, че Меркел е провела разговор с колегата си и се е информирала за причините за това движение на военни кораби в морето. След този разговор тя се е свързала с турския президент Ердоган. Малко след това турските кораби са се изтеглили от региона. Довечера се очаква още един телефонен разговор между Меркел и Мицотакис.

Ердоган обяви още през януари, че Турция ще сондира за газ в източната част на Средиземно море. През следващите месеци се стигаше неколкократно до конфликти в този регион, в който и Гърция сондира за газ. Гърция предупреди Турция да не праща свои кораби в нейната акватория.

Всяка от двете страни смята, че има право на сондажи там. Турция съобщи, че е сключила споразумение с Либи за търсене на газ. Проблемът е, че част от сондажите трябва да се проведат в акватория, която е част от икономическата зона на Гърция южно от остров Крит. Според Турция акваторията е гръцка, но не е част от изключителната ѝ икономическа зона.

Анкара сондира вече близо до Кипър – без разрешението на Кипър. Това бе причина ЕС да създадат правна рамка за налагане на санкции на Турция.

Доказателства, че конфликтът е, ако не потушен, поне отложен след намесата на Меркел, могат да се видят в последните часове край остров Кастелоризо.

„Ние не искаме ескалация между Гърция и Турция, а напротив, искаме разумен диалог“, заяви говорителят на германското външно министерство Кристофер Бергер. Той повтори изявлението на външния министър Хайко Маас от Атина вчера. „Искаме напредък в отношенията между ЕС и Турция, но това е възможно само ако Анкара се откаже от провокациите в Източното Средиземноморие.“

Говорителка на канцлерството също заяви: „Мога да потвърдя, че проблемът беше в Източното Средиземноморие. Известна е нашата позиция относно сондажите, по въпроса за морските граници и използването на природните ресурси в Източното Средиземноморие. Има и решение относно санкциите на ЕС."

Германия подчерта позицията си, че международното право трябва да се спазва.

„В същото време виждаме в ЕС необходимостта от диалог с Турция, защото Турция е стратегически важна страна“, каза Бергер.

По-късно днес обаче гръцкият всекидневник "Прото тема" съобщи, че голям брой гръцки и турски бойни кораби се придвижват към района на остров Кастелоризо (известен още като Мегисти).

Става дума за поне 17 турски надводни съда, които са напуснали военноморската база в Аксаз, близо до Мармарис на южното малоазийско крайбрежие. С тях броят на турските бойни кораби в района става 22. Според изданието шест или седем турски подводници са в готовност южно от о. Родос, което също е предизвикало тревога в гръцкия генерален щаб.

Почти целият гръцки военен флот, който не е в базите си, вече е разположен или се плава към конфликтния район и покрива голям фронт то Северните Додеканези до Мегисти, съобщи "Прото тема".