Служебният министър на икономиката Кирил Петков е подал искане за предварително одобрение за членове на Надзорния съвет на Българската банка за развитие още преди да е официално встъпил в длъжност. Това се казва в нарочно съобщение днес на Българската народна банка, която по закон одобрява рокадите в Надзорните и Управителни съвети на банките. 

Съобщението идва след поредното сътресение в ББР и след днешното решение на Петков да уволни двама от членовете на сегашния Надзорен съвет - Митко Симеонов и Велина Бурска. Причината - двамата отказаха да се явят на днешното организирано от Министерството на икономиката изслушване, в което да обяснят за съмнителните огромни кредити, раздавани на много малък брой големи български компании. Бурска и Симеонов станаха известни на обществото преди дни, когато Петков заяви, че двамата блокират достъпа му до информацията за кредитите, въпреки че той е официален принципал и практически собственик на ББР. 

Още в самото начало на неговия мандат, Петков изнесе информацията за притеснителните кредити и още тогава обяви, че е поискал смяната на Надзорния съвет. Не каза обаче, че това е станало ден преди официалното заемане на позицията. Всъщност 11 май е денят, в който имената на служебните министри станаха официално ясни, спуснати от президентската институция. 

Вероятно заради това към БНБ е било подадено още едно заявление. То е от Стамен Янев, който към момента е председател на Надзорния съвет и единствен негов член, който оказва някакво съдействие на министъра. 

Според БНБ обаче, тези искания са били оттеглени на 21 май, тоест преди почти седмица. Нови такива не са подавани, вероятно това ще стане утре.

Ето цялата позиция на централната банка:

Във връзка с постъпили многобройни запитвания относно намеренията за промени в ръководството на „Българска банка за развитие“ АД (ББР), Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) информира следното:

На 11 май 2021 г. – ден преди датата на назначаване на служебното правителство на Република България съгласно указа на президента – в БНБ постъпиха искания от господин Кирил Петков за предварително одобрение за членове на надзорния съвет на ББР по Наредба № 20 на БНБ за издаване на одобрения за членове на управителния съвет (съвета на директорите) и надзорния съвет на кредитна институция и изисквания във връзка с изпълнение на техните функции (Наредбата) и от господин Стамен Янев, председател на надзорния съвет на ББР, за предварително одобрение за членове на управителния съвет на ББР по Наредбата.

Същите искания бяха оттеглени съответно от министър Кирил Петков и господин Стамен Янев, председател на надзорния съвет на ББР, на 21 май 2021 г.

Към момента в БНБ няма подадено ново искане за одобрение за членове на надзорния или управителния съвет на ББР.

Издаването на одобрения за членове на управителния съвет (съвета на директорите) и надзорния съвет на кредитна институция следва процедурата и сроковете съгласно Закона за кредитните институции и Наредбата.

Другото обясняние

Междувременно тази сутрин бившият зам.-министър на финансите и депутат от БСП Георги Кадиев представи друго обяснение на ситуацията. Според него, БНБ е отказала "а разгледа предложенията за нови назначения в Надзорния съвет на ББР, защото таксата за разглеждане на кандидатурите е платена от личната сметка на председателя на сегашния Надзорен съвет (бел.ред. - Стамен Янев), а по наредба трябва да бъде платена от самата ББР. "

"Но другите двама членове на Надзорния съвет са отказали да наредят плащане, ефективно саботирайки собствената си смяна", пише Кадиев в своя фейсбук профил.

Клуб Z опитва да провери тази версия и днес изпрати въпроси към ресорното министерство. Когато и ако те бъдат получени, ще бъдат публикувани.

По принцип, въпросната Наредба номер 20, разписана от БНБ, наистина изисква внасянето на надзорна такса за разглеждане на документите на новите кандидати за членове на съвета. Тя се плаща от всички банки, които правят промени в управителните си органи.