ГЕРБ в лицето на бившия министър на икономиката Лъчезар Борисов и бившия депутат Христо Гаджев, отговори на изявления на служебния министър на икономиката Кирил Петков, който по-рано днес обяви нова информация около проверката, която тече в холдинга "Държавна консолидационна компания", особено по отношението на ремонт на опасни язовири.

Борисов обясни в началото, че пресконференцията е заради заявката на служебното правителство за "почтеност, прозрачност, професионализъм", но според него тези принципи не се спазват. Той първо припомни позицията на партията от събота, когато отново в отговор на Петков от ГЕРБ разпространиха кадри от системата за контрол на язовир "Пазар дере" - обект на инспекция от министъра преди това. Твърдението бе, че водоемът е източен дни преди проверката. Днес Борисов се позова на думи на директора на държавното предприятие за стопанисване на язовирите, според когото "Пазар дере" е бил източен, тъй като още е в ремонт и затова бива източвано до ниво "мъртъв обем", а това се случва според разпоредбите на Закона за водите. 

От ГЕРБ отново оспориха данните от проверката на ДКК за това, че при ремонти на язовири цената на доставяния хидробетон е била в пъти по-висока от пазарната - над 200 лв. на кубичен метър. Представи и фактура, за да бъде "почтен, прозрачен, публичен", според която единичната цена според вида материал е била 90-95 лв. И допусна, че "съветниците и консултантите на министъра  използват общата сума по цялостното полагане на бетон и вероятно изпускат ставката от 8 лв. на час, и много други характеристики при плащанията". Бившият икономически министър цитира и други цени за ремонти - на другите два язовира, споменати от Кирил Петков като ремонтирани на завишени цени. Според бившия министър цитираните суми не са за транспорт, а общо и за доставка, и за полагане, и за транспорт на материали, използвата механизация и т.н. И цитира, че в сумите са включени освен самия транспорт и доставка и полагане на трошен камък - 26,5, лв. на кубик, чакъл - 10 лв. на кубик, механизация - 352 лв на смяна, багер - 244 лв. на смяна, товарен автомобил - 188 лв. на смяна.

"Беше подведено обществото, спазвайки принципите на прозрачност, публичност и почтеност " искаме да представим данните."

Проверяват се сами себе си? 

Включи се Христо Гаджев, който се усъмни в хората, назначени да проверяват дейността на ДКК. И попита дали това не е проверка "от една семейна бизнес група, която няма да проверява ДКК, а да замита нарушения, извършени от същите хора в преден период".   

Той показа разпечатки, които са били публикувани в някои медии, с надпис "Харвардгейт" и описват връзки между министър Петков, финансовия министър Асен Василев и хора, които са назначени и правят проверки в дружествата.

Гаджев цитира първо името на Даниела Везиева - зам.-министър на икономиката, която участва в проверката на ДКК. А самата тя била в "Института по маркетинг", била е и начело на въпросния институт и по това време той е наел апартамент, който тя ползвала безвъзмездно.

"Много по-притеснително е назначението на г-н Даниел Лорер – съветник на министъра на икономиката и председател на въпросната група за проверка. Интересно е, че в тази група влизат и представители на Агенцията за държавна финансова инспекция, а в Министерството на финансите отговорник за АДФИ е неговата съпруга – г-жа Виолета Лорер. Тук вече се чудя дали, като се приберат вечер вкъщи, не следват някакви "методически указания" от страна на г-жа зам.-министърката към представителите на АДФИ в самата работна група. Също така е интересно да се отбележи, че тя не за първи път е зам.-министър. Предния път е била зам.-министър на икономиката, когато Асен Василев беше зам.-министър на икономиката, и тя отговаряше точно за търговските дружества. По това време "Индустриални зони" – едно от предприятията под нейно ръководство, предоставя имот в Индустриална зона "Божурище" на Кирил Петков, по това време предприемач, за да развива бизнес на база сертификат, издаден от Агенцията по инвестиции. В момента проверка дали сертификатът е изпълнен подлежи да се извърши от г-н Стамен Янев, който беше отново назначен от г-н Петков за директор на Българската агенция за инвестиции. Любопитно е да се отбележи, че тогавашният директор на "Индустриални зони" г-н Валери Андреев, който е предоставил този имот, в момента е съветник на г-н Петков", обясни схемите, които представи, Гаджев.

 По думите му е "много е притеснителна тази амалгама между бизнеси" и призова двамата министри "да вземат мерки да гарантират честността, прозрачността и професионализма". И "тези свързани лица да обяснят как извършват проверки сами на себе си". 

В началото на изложението на ГЕРБ Лъчезар Борисов каза още: "Силно съм притеснен за икономическото състояние на държавата, наблюдавам един процес на изчегъртване - най-напред на антикризисните мерки за бизнеса, които бяха безвъзмездни, а на следващо място - изчегъртване на Плана за възстановяване. Прогнозирам, че такъв план няма да бъде внесен, а това са 12 млрд. лв., които българската икономика можеше да ползва и то веднага.  Много ме е страх, че ще преминем и към изчегъртване на живота и здравето на хората. Но тъй като очаквахме антикризисти мерки - цитирам - "развързване на ръцете на банките". Тези антикризисни мерки няма да се случат и обществото ще бъде подведено. Разчитам, че това развързване няма да е като през 1996 г. или по-късно като с една друга банка". 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!