Дни след като обяви, че министерството на икономиката е открило язовир - уж ремонтиран от ДКК срещу над 2 млн. лв., днес Кирил Петков обяви на пресконференция, че проверка е открила още два такива обекта. Става дума за водоемите "Злати войвода" 3 и 4. 

Документите от "Монтажи", която се грижи за ремонтите им, показват, че би трябвало съоръженията да са ремонтирани и да са завършени към 31 декември на миналата година. Реалността обаче е друга, обяви министърът. 

Както и при "Пазар дере", и тук се оказва, че цените по ремонта и транспортните разходи са неколкократно завишени. Конкрето - 1,16 лв. струвало превозването на земна маса на тон на километър, но според Петков това е точно пет пъти по-скъпо от пазарната цена. Завишени са и цените на бетона - платени са по 214 лв. на кубик, в които не се включва армировката. На практика това е със 100 лв. над пазарната цена, показала проверката. Интересното е, че "Пазар дере", където цената бе същата, се намира в Ловеч, а новите два открити язовира в Сливен. Тоест - според "Монтажи", сумата за транспортни разходи е една и съща без оглед на местоположението на обектите. 

Казано накратко - и трите язовира са затръбени, но в тях вода няма и на практика, към днешна дата, те са безстопанствени. Въпреки че "Монтажи" ги е предала като готови на ДКК, те все още не са предадени на предприятие "Управление и стопанисване на язовири" - парите са платени, но обектите не са влезли в експлоатация. 

"Според мен това е безстопанственост – когато едни пари са похарчени, язовирите са изградени, но протоколите за предаване не са довършени и държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири" не може да прави нищо друго освен да отвори шлюзовете непрекъснато и да не може тези язовири да се завирят. Затова са така завирени и са празни", допълни той.

Очаквано - ремонтите на двата нови открити язовира са направени без обществена поръчка. Общо са "глътнали" съответно 1,9 млн. лв. и 547 000 лв. 

"Това са само три проверки от общо 10-те, които ще извърша. Не е моя работа, но реших, че тук има нещо странно и затова е най-добре да има проверка. Когато видях същите празни, затревени язовири, разбрах - проблемът е систематичен."

Кирил Петков обяви, че ще поиска Държавната консолидационна компания да обясни защо 6 месеца не е предала тези язовири за експлоатация и защо цените са такива. Освен това - той обеща, че всички договори занапред ще се проверяват от комисия в Министерството на икономиката. 

Петков коментира и лаконично обвиненията на ГЕРБ от онзи ден. От партията на Борисов твърдят, че язовир "Пазар дере" е бил нарочно източен дни преди министърът да се появи на него, само и само, за да излезе, че там вода няма. Иначе всичко си било наред, а цените - ниски.

"Ако не беше трагично, щеше да е смешно. Явно освен че съм източил язовира - съм го и затревил", усмихна се Петков, явно визирайки факта, че по дъното на "Пазар дере" ясно се виждаше поникнала трева.

Малко по-късно дойде и информация от Върховната касационна прокуратура, която обяви, че вече се е самосезирала по изнесените от министъра данни и започва проверка на договорите и резултатите от тях.