Новак Джокович спечели по изключителен начин Откритото първенство на Франция по тенис - 6:7 (6), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4 на финала срещу Стефанос Циципас.

От 0:2 сета сърбинът направи изумителен обрат и грабна титла №19 от Големия шлем. Той е единственият в историята, печелил всички "мейджъри" поне по два пъти.

На полуфинала Ноле детронира шампиона Рафа Надал и влезе в битката за един от най-престижните трофеи в тениса като фаворит.

Въпреки това имаше големи затруднения срещу агресивния и динамичен стил на гърка, решен да стане №1 още в първия си финал на "Гранд слам". Ако Циципас трябва да съжалява за нещо, това е третият сет, но пък и съперникът му - номер 1 в света рекорден брой седмици, превключи и се доближи до най-добрия си тенис.

След третата част Стефанос поиска рехабилитатор, който няколко минути масажира гърба му. Видимо предаде четвъртия сет. В петия отново беше решен да води битка, но Джокович го проби рано и до края не изпусна инициативата.

Новак не успя в първия се мачбол, но притисна Циципас във втория и вдигна победоносно ръце. Това, което най-вече му помогна днес, бе доста по-големият опит.

Джокович е само на една титла от Шлема от Роджър Федерер и Рафаел Надал и може да ги достигне, че и задмине още тази година.

Страхотно постижение на "Ролан Гарос" тази година записа и чехкинята Барбора Крейчикова, която взе титлите на сингъл и на двойки при жените.

За последен път това се случи през 2000 г., направи го Мери Пиърс. 

Вчера Крейчикова (на снимката вдясно) надви Анастасия Павлюченкова (Русия) - 6:1, 2:6, 6:4. А днес, заедно със своята сънародничка Катерина Синякова, биха Ига Швьонтек (Полша) и Бетани Матек-Сандс (САЩ) - 6:4, 6:2.