Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Всички банки в страната с открити сметки и делови взаимоотношения със санкционираните  лица вече са предприели необходимите ограничителни мерки, включително блокиране на сметки, блокиране на карти, наложени запори и закриване на сметки. Някои от тези мерки са предприети предварително на други основания преди публикуването на списъка на OFAC.

Това съобщи днес Българската народна банка в нарочно прессъобщение, отговарящо на десетките въпроси от журналисти по повод на прилагането на ограничителни мерки спрямо лицата, включени в списъка със санкции на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ.

Припомняме, че тримата българи, попадащи под санкциите са Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. Други пет лица пък получиха забрана да влизат в САЩ. 

Днес централните банкери на практика потвърдиха това, което вече е ясно - търговските банки блокират активи на санкционираните лица, за да не попаднат и те под санкции. От БНБ обаче обясниха и как точно се случва блокирането и техническият процес. 

"Установените вътрешни правила и процедури в банките и действащата нормативна рамка дават възможност за прилагане на предвидената в Закона за мерките срещу изпиране на пари процедура. Тази процедура включва уведомяване от банките на дирекция „Финансово разузнаване“ на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), спиране от ДАНС на определена операция или сделка за срок до 5 работни дни, уведомяване от ДАНС на прокуратурата, искане от прокуратурата пред съответния съд за налагане на запор или възбрана, произнасяне от съда в срок до 24 часа."

В допълнение към това БНБ е изпратила до всички банки указания за допълнителни действия и мерки по отношение на клиенти на банките, включвани в списъци на OFAC или аналогични списъци на Министерството на финансите на Република България.

Централната банка се превръща и в поредния институционален орган, който казва, че е нужно законодателно решение, свързано с прилагането на подобни ограничителни мерки, предприемани от други държави, на национално ниво, с оглед неговото внасяне без допълнително забавяне в следващото Народно събрание. 

Съобщението на БНБ идва само два дни след като Министерството на финансите публикува разширен списък с юридически лица, които се свързват с Пеевски и Божков. В него потвърждение намери тезата, че Пеевски е започнал да се отървава от активите си, поне официално, продавайки или ликвидирайки своето участие. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.