Българският евродепутат Илхан Кючюк е избран за един от двамата президенти на партията "Алианс на либералите и демократите за Европа" (АЛДЕ).

Това стана в първия ден от конгреса на формацията в Брюксел.

В Европейския парламент Кючюк представлява ДПС и е член на либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ). До април той бе вицепрезидент на АЛДЕ, след което стана неин временен президент поради смъртта на Ханс ван Баален.

„Добра новина е, че един от новите президенти на АЛДЕ е от Източна Европа. Либералите разширяват своята география в Европа и в този смисъл изборът ми е не само признание за ДПС, която през последните 3 десетилетия се утвърди като гарант на либералните ценности, а и за България и региона“, коментира Кючюк.

Според него така либералите изпращат силно послание до гражданите в по-новите странии членки и на Западните Балкани, че техният глас се чува и могат да участват отвътре в европейските процеси, а не да бъдат статични наблюдатели.

На изборите за Европейски парламент през 2019 г. АЛДЕ разби дългогодишния двуполюсен модел, състоящ се от Европейската народна партия (ЕНП) и Партията на европейските социалисти (ПЕС). Тогава либералите станаха незаобиколим фактор в ЕП, след като двете главни партии вече не могат да съставят сами абсолютно мнозинство.