Българският евродепутат Илхан Кючюк призова във Всеобхватното споразумение за инвестиции между ЕС и Китай да бъдат включени силни и принуждаващи клаузи, свързани със зачитането на човешките права, както и искане да бъдат премахнати контрасанкциите срещу Съюза.

Това стана по време на дебат в Европейския парламент, посветен на китайските контрасанкции срещу ЕС, евродепутати и членове на национални парламенти. Пекин наложи мерки срещу 10 души в отговор на санкциите на ЕС срещу четирима китайски функционери зарази нарушаването на правата на уйгурското малцинство.

Сред наказаните от Китай е и Илхан Кючюк. Депутатът от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) е един от най-ревностните защитници на уйгурите. Той е и сред хората, номинирали осъдения доживот активист Илхам Тохти за наградата „Сахаров“ на ЕП.

Кючюк определи отговора на Пекин като „напълно непропорционален.

„Това само показва, че направеното в тази зала е правилно и трябва да продължим подкрепата си за уйгурите и всички етнически общности в Китай“, каза Кючюк.

И изтъкна, че приема тази кауза като лична в качеството си на част от малцинство, потискано по време на комунистическия режим в България – турското.

Китай и ЕС приключиха преговорите за всеобхватно споразумение за инвестиции в края на 2020 г. Очаква се то да влезе в сила най-рано в края на тази година. Много страни обаче изразяват недоволство поради факта, че в Китай масово е нарушават човешките права.