Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Българският евродепутат Илхан Кючюк призова във Всеобхватното споразумение за инвестиции между ЕС и Китай да бъдат включени силни и принуждаващи клаузи, свързани със зачитането на човешките права, както и искане да бъдат премахнати контрасанкциите срещу Съюза.

Това стана по време на дебат в Европейския парламент, посветен на китайските контрасанкции срещу ЕС, евродепутати и членове на национални парламенти. Пекин наложи мерки срещу 10 души в отговор на санкциите на ЕС срещу четирима китайски функционери зарази нарушаването на правата на уйгурското малцинство.

Сред наказаните от Китай е и Илхан Кючюк. Депутатът от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) е един от най-ревностните защитници на уйгурите. Той е и сред хората, номинирали осъдения доживот активист Илхам Тохти за наградата „Сахаров“ на ЕП.

Кючюк определи отговора на Пекин като „напълно непропорционален.

„Това само показва, че направеното в тази зала е правилно и трябва да продължим подкрепата си за уйгурите и всички етнически общности в Китай“, каза Кючюк.

И изтъкна, че приема тази кауза като лична в качеството си на част от малцинство, потискано по време на комунистическия режим в България – турското.

Китай и ЕС приключиха преговорите за всеобхватно споразумение за инвестиции в края на 2020 г. Очаква се то да влезе в сила най-рано в края на тази година. Много страни обаче изразяват недоволство поради факта, че в Китай масово е нарушават човешките права.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.