Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Китайското правителство заяви днес, че кани жителите на Тайван да посетят континенталната част на Китай, за да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. Пекин призова Тайван да премахне спънките и да позволи на своя народ да получи "високоефективни" дози китайска ваксина, съобщиха световните агенции.

"Разбираме и споделяме неотложното желание на тайванските ни сънародници възможно най-скоро да бъдат ваксинирани, за да защитят здравето си и сме готови да положим всички усилия, за да ги подпомогнем. Тайванските ни сънародници, пристигнали на континента с граждански полети, трябва само да отговарят на условията за ваксинация", заяви Ма Сяогуан, говорител на правителствената канцелария по тайванските въпроси.

След като бъдат изпълнени противоепидемичните мерки, пристигналите ще могат "на доброволна основа и при информирано съгласие да бъдат ваксинирани на континента". По предварителни данни, към 31 май в континентален Китай вече са имунизирани 62 000 жители на Тайван, посочи Ма, цитиран от ТАСС.

По думите му Пекин е изразил по-рано готовност да достави на Тайван антикоронавирусни ваксини, но управляващата тайванска Демократична прогресивна партия "е създала изкуствени спънки" за това.

В края на май президентката на Тайван Цай Ингвен директно обвини Пекин, че е блокирал сделка, според която островът е трябвало да получи ваксини на "Пфайзер"/"Бионтех".

Източник от тайванските сили за сигурност заяви пред Ройтерс, че предложението на КНР е пореден пример за кампанията, с която Пекин цели да повлияе общественото мнение на острова.

"Това може да е примамливо за някои, но проблемът е, че малцина могат да си позволят разходите за пътуване до континентален Китай и да прекарат там седмици под карантина", добави той.

Тайван съобщи днес за нови 286 случая на COVID-19, регистрирани през последното денонощие. Вчерашният прираст бе от 263 заразени, допълва Ройтерс.

След гражданската война в Китай през 40-те години на ХХ век Тайван се управлява от собствена администрация, но запазва знамето и други атрибути на предишната Китайска република, съществувала на континента, преди в Пекин да дойдат на власт комунистите. Пекин смята острова за една от провинциите на КНР, припомня ТАСС.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.