Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Двайсет тона залежи от злато на стойност 1,2 милиарда долара са открити в окръг Агръ в Източна Турция, заяви днес турският министър на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк, съобщава Анадолската агенция, цитирана от БТА. 

Той каза, че в същия район са били открити също залежи от сребро на стойност 2,8 милиона долара.

Варанк съобщи това на церемония по полагане на основите на ново предприятие на турската златодобивна компания Коза Алтън в окръг Агръ.
Компанията ще инвестира в предприятието в Моллакара в окръг Агръ 160 милиона долара.

Министърът каза, че то ще наеме на работа 500 души и косвено ще осигури заетост на 2000 души. Варанк изтъкна голямата важност на предприятието за икономиката на Турция и на района.

Очаква се в предприятието да започне отливане на злато в последната четвърт на 2022 г. Министърът посочи, че проучванията продължават като се очаква да бъдат открити още залежи от злато в района.

Турция, която в първите години след 2000-та година не можеше да произведе дори един грам злато, миналата година произведе 42 тона злато в 18 действащи мини въпреки пандемията, каза Варанк, изтъквайки достиженията в сектора при управлението на Партията на справедливостта и развитието.

Докато преди 2001 г. всички нужди на Турция от злато се покриваха от внос, сега производството на злато в Турция намалява текущия дефицит на страната с 2,4 милиарда долара годишно, отбеляза още министърът.

Припомняме, че миналата година президентът Ердоган съобщи, че Анкара е откриха огромно газово находище в своята част в Черно море. Само преди няколко седмици отново дойде съобщение за ново такова находище. В най-добрия случай двата енергийни източника могат да бъдат разработени до няколко години.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.