Турция е открила в Черно море ново газово находище с обем 135 милиарда кубични метра, обяви президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Той съобщи новината на церемония в северния турски окръг Зонгулдак. Находището е било намерено от сондажния кораб "Фатих" в кладенеца "Амасра-1", съобщава БТА.

С това общият обем на откритите от Турция в този район в южната част на Черно море залежи на природен газ достигна 540 млрд. куб. м. Миналата година корабът "Фатих" намери там и залежи от 405 млрд. куб. м.

Турция планира да започне да добива в района газ за вътрешното си потребление през 2023 г. и производството да достигне максималния си капацитет през 2027-2028 г. За целта ще е необходимо да бъде изградена съответната инфраструктура, включително газопровод с дължина поне 160 километра.

Турция има малко залежи на петрол и газ. Тя внася синьо гориво от Русия, Азербайджан и Иран, а втечнен природен газ от Катар, САЩ, Нигерия и Алжир, припомня Ройтерс. 

Миналата година Турция е внесла 48,1 млрд. куб. м газ - ръст от 6 процента спрямо предходната 2019 г. Около една трета от това количество е било доставено от Русия. Правят се и  сондажи в Средиземно море, които засилиха напрежението с Гърция и Кипър.