"Притеснява ни какво ще се случи с COVID-19 наесен. Аз съм оптимист по отношение на лятото, вероятно в следващите 2-3 месеца ситуацията ще бъде добра, освен, ако не възникне някой съвсем нов вариант или щам, който да има различни качества, но през лятото това е малко вероятно. Изключително важно е да достигнем тези проценти -70-75 на сто на ваксинация. Ако не го направим, ще си платим по-късно."

Това обясни по БНТ в петък сутрин главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му отпадането на маските на закрито няма да важи там, където има струпване на хора, няма да важи за всички обществени места. Носенето на маските на закрито, според доц. Ангел Кунчев, може да отпадне например за фризьорските салони. Става дума за хора, които са имунизирани.

"Много сме внимателни в преценките. Заповедта не е излязла, продължават споровете кое и как да бъде, а и за механизма, по който да влезе в действие. Ако няма някакъв тип контрол върху изпълнението, заповедта ще остане само на хартия, а ние не искаме това. При ниските стойности на заболяването смятаме, че е приемлив рискът хора, които са имунизирани, в малки колективи да не носят маски. За градския транспорт и големите обекти, където влизат по няколкостотин души, това няма как да важи", допълни доц. Кунчев.

Заповедта за частичното падане на носенето на маски се очаква да е готова в понеделник или вторник, съобщи вчера зам.-министърът Александър Златанов.

"В момента ситуацията в Европа е чудесна, но не и в Азия"

Надяваме се вирусът да се самоограничава, коментира в петък доц. Кунчев. Той обясни, че е оптимист за лятото, но не е ясно какво ще се случи наесен. В момента ситуацията в Европа е чудесна, но не и в Азия, включително в страни, в които има изключително стриктно спазване на правилата като Виетнам, като Сингапур, Китай, има увеличаване на заболеваемостта, посочи той.

Индийският, т. нар. Делта вариант,  е най-разпространеният сега. Той към момента не е установен в България. Преди дни обаче британският министър на здравеопазването Мат Ханкок съобщи, че той вече е преобладаващ във Великобритания като се смята, че около 40 на сто по.заразен от варианта от Кент, (известен още като британския  или според новите наименования на СЗО вариант Алфа.)

"Нещата не са приключили. Тезата как някой плаши е абсолютно неприемлива. Да, много хора загинаха, това е стрес не само за света, но и за България. Никой терористичен акт не успя да върне развитието на света 10 г. назад, но вирусът го направи. Учените са категорични, че ще възникват още такива вируси. Колкото сме по-подготвени за такава ситуация, толкова по-добре. Много са премерени нашите стъпки", смята главният държавен здравен инспектор.

В момента ситуацията в страната е под контрол, отчете той. По думите му това се дължи основно на естествения ход на вируса, но и се натрупват преболедували, ваксинирани.

Пътят към нормалния живот е имунизацията, напомни за пореден път д-р Кунчев.

Според него ваксинирането върви добре, правят се между 20 и 25 хиляди имунизации дневно, но това не е достатъчно като темп, за да сме спокойни наесен. Той призна, че не знае защо хората не искат да се ваксинират. И направи сравнение  - в България скоро ще достигнем 15 на сто покриваемост с ваксини, в Румъния тя вече е 30 процента. 

"Яд ме е, когато ние сме осигурили ваксините, осигурили сме достъпа, а хората се колебаят", призна той.

"Подготвени за есента означава 70-75% ваксинирани. Ако искате можем да направим експеримент  - някой от вашия екип да тръгне с мен, ако до 15 минути не получи имунизация, си хвърлям оставката. Където искате -  "зелени коридори", общопрактикуващи лекари, РЗИ, парк, където искате, всички четири ваксини. Няма друга страна в Европа, която да го осигурява толкова бързо и достъпно ваксиниране. Ако работим с този темп, излишък на ваксини ще има, но все още не се унищожават остатъци", добави доц. Кунчев.

По думите му ваксините се съхраняват добре и хората могат да бъдат спокойни. Той увери, че все още не се налага унищожаването на ваксини, медиците внимателно планират преди да отворят флакон.

Той обясни, че Европейската комисия също започва да формира фонд от 100 млн. дози, с които да подпомага съседни на ЕС страни с ваксини - Западни Балкани, Северна Африка и т. н.

България като държава също е започнала процедури за дарение на балкански страни.

"Изключително важно е да достигнем тези проценти на ваксинация, ако не го направим, ще си платим по-късно", подчерта доц. Кунчев за пореден път.

Някои пунктове на определени места трупат много повече грешки, очевидно там организацията не е била съвършена за издаването на сертификати за ваксинация. В "Александровска" болница има много грешки, даде пример Кунчев.

Изходът, според него, е правата за корекции да се дават на РЗИ, но от "Информационно обслужване" имат някои притеснения. Но при няколко хиляди сгрешени сертификати това трябва да стане, смята д-р Кунчев, който описва в момента доста дългия процедурно път за корекции в документите.

Той коментира казуса с освобождаването на проф. Кантарджиев така:

"Има правна, юридическа страна, но от човешка гледна точка му благодаря, година и половина той не знаеше какво е работно време, ситуацията е неприятна", каза още доц. Ангел Кунчев.