Не е имало чума по животните в Странджа, една по една битките ни получават признание. Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова. Така тя коментира окончателно решение на петчленен състав на ВАС по казуса.

"Помните тревожната 2018 г. - баба Дора, Ани от Болярово и усилията на БСП да спасим животните на хората, да спрем унищожаването на поминъка и обезлюдяване на Странджа", каза Нинова.

И допълни, че БСП е участвала в протестите, докато управляващите са им се подигравали, че се снимат с "козички".

"Хора от протестите бяха притиснати и разпитани. Бяхме обвинени за метежници. ГЕРБ сезира прокуратурата, че сме заплаха за националната сигурност. Пак потвърждавам думите си, че чума по животните в Странджа нямаше", заяви Нинова.

БСП ще даде доказателства за престъпленията на управляващите както на българската прокуратура така и на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Нинова цитира част от решението на ВАС, че "в разглеждания казус липсват убедителни доказателства за развитието на болестта чума по дребните преживни животни във времето и в конкретния регион, и степента на разпространение, както и за спазване на последователността на мерките за контрол на заболването". Тя уточни, че стадото, предмет на делото, е в добро състояние и дори се е увеличило.

"Решението е доказателство за две неща. Първо, че масовото избиване на животни е едно от най-големите престъпления на управлението на ГЕРБ в миналите мандати. Второто е правотата на БСП, когато сме последователни, аргументирани и истината излиза наяве. А, тя е, че 43 000 животни бяха убити без причина. Никой не понесе отговорност. Няма да оставим нещата така, само с констатации. Разполагаме, освен с решението на ВАС, със стенограма от Народното събрание, председателски съвет, от която личи кой по онова време каква позиция заемате и какви аргументи. Разполагаме с десетки свидетелски показания. Тези доказателства и още други представяме на прокуратурата и искаме сериозно разследване. Предоставяме ги и на г-жа Лаура Кьовеши. По този казус имаше и усвояване, а може би и присвояване на европейски средства. Не можем да върнем убити животни, но искаме справедливост. Разследване, съд, присъди и отговорност за онези длъжности неща, които направиха това", категорична бе Нинова.

Върховният административен съд призна окончателно, че чума в овцефермата на Ана Петрова от Болярово не е имало, след като земеделският министър проф. Христо Бозуков настоя пред Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол да оттегли искането си за отмяна на предишното решение на ВАС.

Преди година съдът призна правотата на Ана Петрова, която през лятото на 2018 г., когато бяха избити хиляди овце и кози заради твърденията за чума в Странджа, не допусна екипи на БАБХ да умъртвят стадото й. ВАС отмени заповедта на ОДБХ-Ямбол за заличаването на фермата на Ана и избиване на всички животни в нея.

През 2018 г., когато екипи на Българската агенция по безопасност на храните евтаназираха овцете и козите в Странджа, Ана и Тодор Петрови от Болярово, заедно с доброволци отказаха да допуснат ветеринарите, дошли да избият животните във фермата им. Неколкократните опити за влизане в животновъдния обект бяха неуспешни, а междувременно Ана Петрова заведе дело пред Административния съд в Ямбол срещу действията на БАБХ. Тя бе категорична, че шест месеца след констатираните съмнителни проби за чума по дребните преживни животни чума по дребните преживни животни, няма смъртни случаи, а междувременно стадото й се е увеличило със 70 агнета.

Междувременно фермата на Ана Петрова бе юридически заличена и бяха издадени няколко заповеди за избиването на животните й.

През последните месеци новото ръководство на МЗХГ и БАБХ е задействало оттегляне на искането за отмяна на предишното решение на ВАС, с което съдебното преследване срещу Ана Петрова се прекратява.