Общо 45 231 електронни заявления за гласуване зад граница са подадени до днес, съобщи Централната избирателна комисия. За разлика от предишния вот, когато на първо място бяха българите във Великобритания, водач е Турция - там са подадени 16 363 заявления, а на Острова - 8741.

"Основната причина за това е в подаването на по-малко заявления за секциите, които са открити съгласно чл. 14, т. 3 в Изборния кодекс, на базата на това, че на местата са гласували над 100 души, и това намалява активността на попълване на заявления. Хората там, където знаят, че така или иначе ще има секция, не са достатъчно мотивирани", обясни явлението говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

В Германия са подадени 6486 заявления, в Испания - 2561, но прозорецът за подаването им продължава до 15 юни, така че все още не са ясни окончателният брой секции зад граница - освен, че те ще бъдат рекордно много.

"За пръв път ще има близо 800, може би и повече избирателни секции извън страната. Решението за техния брой ще вземе ЦИК най-късно на 18 юни, но ще се стремим да го вземем възможно най-рано, за да облекчим процеса", добави Томов.

За момента са подадени молби за едва 68 наблюдатели на вота от 7 организации. 

Има нова оферта за машини

Нова оферта за осигуряване на допълнителни машини за вота е пристигнала днес в ЦИК, сподели още Томов. Тя още не е разгледана в детайли от комисията, единственото, което той каза, е че е оферта за 5000 машини и софтуерната им поддръжка, а фирмата е "Панев" ЕООД.

Това не означава, че ЦИК спира работата със сегашния (и неизменен) доставчик "Сиела Норма", макар комисията да отхвърли офертата на компанията за нови машини и двете страни да не могат да се разберат за цената на планираните още 1500 устройства.

"Искам да ви уверя, че ЦИК и "Сиела Норма" са в непрекъснат контакт и през тази седмица. Работи се по въпроса за финализиране на договора от 6 февруари, по който "Сиела Норма" достави машините и отговаряше за софтуерното осигуряване (за вота на 4 април). Нещата са във финална фаза", подчерта Томов.

Според него е "добре" да се набавят още 1500 устройства, но дори и това да не стане, това няма да доведе до "някакъв провал на изборите". Макар машинното гласуване да е задължително, ИК позволява по изключение да се гласува и с хартия.

"Буквата на закона можем да изпълним и с наличните 9600 устройства. До момента в страната секциите със повече от 299 избиратели не надхвърлят 9400, а тези в чужбина са малко над 200. Нека видим окончателните числа. В най-лошия случай, секциите, в които по закон трябва да инсталираме машини, ще бъдат с 20-30, най-много 50 повече от наличните машини", заяви Томов.

Но призна, че идеята да има по две машини в най-натоварените секции става невъзможна. Това обаче щяло да се компенсира "с добра информационна кампания и добра организация в изборния ден", макар тестовете на ЦИК да показаха, че времето в тези секции няма да стигне.