Европейският парламент започна подготовка за съдебно дело срещу Европейската комисия.

Това решиха евродепутатите в резолюция, приета с  506 гласа „за", 150 „против" и 28 „въздържал се". Те искат председателя на ЕП Давид Сасоли да призове най-късно до две седмици Комисията да изпълни задълженията си по регламента, обвързващ върховенството на закона в страните от ЕС с отпускането на финансови средства от еврофондовете.

Новият инструмент за обвързване с условия за защита на бюджета на ЕС е в сила от 1 януари. Въпреки това Комисията не е предложила никакви мерки съгласно новите правила и не е спазила крайния срок от 1 юни, даден от Парламента в резолюцията му от 25 март, за финализиране на насоките за прилагане на регламента. Това според евродепутатите представлява достатъчно основание за предприемане на правни действия срещу Комисията съгласно член 265 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС).

Рискът от злоупотреба с бюджета на Общността в страните членки е нараснал, а ситуацията в областта на върховенството на закона се влошава, се казва още в резолюцията.

Междувременно с цел да бъде подготвен ЕП започва необходимата подготовка за евентуални съдебни производства срещу Комисията.

Евродепутатите настояват ЕК бързо да се заеме с тежките нарушения на принципа на правовата държава в някои страни членки, които сериозно застрашават справедливото, законосъобразно и безпристрастно разпределение на средствата на ЕС. Тя трябва да използва всички необходими инструменти, включително процедурата, предвидена в член 7 от Договора за ЕС, рамката за принципите на правовата държава и процедури за нарушения, за справяне с продължаващите нарушения на демокрацията и основните права в ЕС, включително атаките срещу свободата на медиите и журналистите, както и свободата на сдружаване и събранията.

Регламентът

Регламентът за обвързаност с условия в областта на върховенството на закона, предназначен да защитава средствата на ЕС срещу евентуална злоупотреба от страна на правителствата на държавите членки, влезе в сила на 1 януари 2021 г. При новите правила обаче не са предложени съответните мерки. Европейският съвет поиска от Комисията да забави прилагането им, за да могат страните членки да го оспорят пред Съда на ЕС и Комисията да може разработи конкретни насоки за прилагане.

Полша и Унгария оспориха регламента на 11 март 2021 г.