Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Служебното правителство продължава да търси съдружници и свързани лица с наказаните от САЩ по закона "Магнитски" - това обяви служебният финансов министър Асен Василев след заседанието на Министерския съвет.

Заявката идва ден, след като Министерството на финансите публикува списък с нови 34 компании, за които е установено, че са били контролирани от някоя от фирмите на санкционираните от САЩ Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков или от самите тях. Припомняме, че освен тримата български граждани, в списъка от Вашингтон с наказания присъстват и 64 компании, притежавани от първите двама, както и партията, регистрирана от Божков - "Българско лято".

Решението да се състави публичен списък на "свързаните лица" бе взето от служебното правителство преди седмица. Целта - да е ясно кои са физическите и юридическите лица, с които държавни компании и институции не трябва да работят, защото има риск също да попаднат под ударите на американските санкции. За момента уязвими държавни компании не са открити. 

Министър Василев обясни, че търсенето на "свързани лица" в случая е ограничено - и в Данъчно-процесуалния кодекс, и в антикорупционния закон кръгът, описан под термина "свързани лица" е много по-широк, отколкото в решението на Министерския съвет за въпросния "черен списък" с близки на Божков, Пеевски и Желязков. Причината да се ползва по-тясна дефиниция е актът на правителството с публикуване на данните да бъде атакуван като незаконен. 

Проверките за свързани лица и фирми с Божков, Пеевски и Желязков се правят за 5 години назад във времето. 

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.