Над 15 000 българи са получили отказ да живеят и работят легално във Великобритания, която вече не е част от ЕС. Става въпрос за издаването на статут за уседналост, за което имаше гратисен период, но срокът за получаване на такъв е краят на юни. Българите, получили разрешение да останат на Острова, са близо 260 000.

Това обясни в интервю за бТВ посланикът ни в Лондон Марин Райков. 

Българите без статут на уседналост могат да останат във Великобритания шест месеца в рамките на година, но само за туризъм или посещение при близки. За да работят законно, трябва да имат генериран код, който удостоверява постоянния статут или да имат издадена трудова виза, обясни дипломатът. А при липсата на документ санкцията е депортация. Тези, които се опитат „да измамят системата“, може да бъдат санкционирани, но същото важи и за фирмите, които ги наемат на работа.

Марин Райков разказа и за проблема с трудовите визи за сезонна работа за българи - те са по-скъпи, отколкото за гражданите на други страни членки на ЕС.

„Този въпрос е поставен и от ЕК пред британската страна. Нямаме никакво обещание, че това неравно третиране на българските граждани ще бъде преодоляно в скоро време. Но поне ни уверяват, че има разсъждение в добра посока. Това е неравно третиране на нашите граждани и за нас е неприемливо, защото освен това дава и конкурентни предимства на работници от други страни членки на ЕС“, заяви посланикът ни.

Водят се разговори с ЕК и за предоставяне на консулска защита на гражданите, които подлежат на депортация. Това означава консулството ни във Великобритания да бъде предупреждавано за тези случаи.

Предизвикателството за вота на 11 юли - да се намерят членове на секционните комисии

Най-голямото предизвикателство пред организирането на предсрочните парламентарни избори за българите във Великобритания на 11 юли е осигуряването на достатъчно членове на секционните избирателни комисии и съответно помещенията за тях, стана ясно още от думите на дипломата. 

Припомняме, че при промените в Изборния кодекс по време на краткия мандат на 45-ото Народно събрание отпадна забраната в страни извън ЕС да се разкриват повече от 35 избирателни секции. Ограничението преди практически лишаваше много сънародници на Острова от възможността да пуснат бюлетина, на предишни избори се образуваха огромни опашки, особено в по-големите градове, където има голяма българска диаспора. За вота на 11 юли обаче се очаква секциите да са над 120. Което задълбочава съществуващия така и така проблем за формиране на секционни комисии. 

„Това е нашата работа – сега при 120-130 секции във Великобритания да осигурим членовете за секционните комисии. Ако приемем, че са 120 секции, трябва да има 5 души на комисия във всяка. Това са 600 души. Трябва да се осигурят и помещения, и в тях да има интернет", добави Райков.