Биткойнът вече е официално платежно средство в Ел Салвадор. Това обяви президентът Наийб Букеле с пост в Twitter. Според 39-годишния лидер тази мярка ще увеличи заетостта и ще накара повече хора да се обърнат към банките.

Букеле, който е най-младият президент в Латинска Америка и е известен с бунтарските си виждания, обяви, че решението е било одобрено от депутатите със „супермнозинство“, съобщава Bloomberg, цитирана от investor. 

Президентът в миналото е заявявал, че биткойнът може да стимулира икономиката на страната, да помогне да се увеличи слабото проникване на банките и да ускори трансфера на извършваните годишно парични преводи за 6 млрд. евро.

Решението виртуалната валута да бъде обявена за официално платежно средство е рядко добра новина за криптосектора през последните седмици, който не успява да се възстанови от проблемите си от май.

Гуверньорът на централната банка на Ел Салвадор Дъглас Родригес заяви в интервю, че биткойнът вече се използва в страната и „не е нещо, от което хората трябва да се страхуват“. Той обаче допълни, че токенът няма да замени щатския долар, който е официалната валута в страната.

Цената на биткойна се сви почти наполовина спрямо рекорда си, достигнат в средата на април от почти 65 хил. долара. Причина за разпродажбите бяха основно критиките на милиардера Илон Мъск за екологичния отпечатък на криптовалутата. Затягането на регулациите в страни като Китай също влоши настроенията на пазара.