"Призовавам за сдържаност от спекулации по повод инцидента с МиГ-29 от снощи. 

Какво точно се е случило ще стане ясно, едва когато се издири бордовият регистратор на параметрите на полета или така наречената черна кутия. Най-важното в момента е съдбата на пилота. Познавам го като прекрасен човек и много добър професионалист. И очаквам в най-скоро време да имаме резултат от операцията по търсене и спасяване."

Това каза президентът Румен Радев по повод инцидента, при който малко след полунощ изтребител на Военновъздушните сили МиГ-29 падна в Черно море по време на нощни упражнения в рамките на учението "Шабла 2021".

Държавният глава изрично уточни, че използва присъствието на медиите на срещата му със синдикатите, за да отправи призива. Версия за случилото се още няма, а бивши министри на отбраната и военни специалисти вече се изказаха, че опциите биха могли да са от техническа неизправност до човешка грешка. Както и че нощната стрелба над акватория е сложно упражнение. 

Служебният премиер Стефан Янев, министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Евтим Евтимов са на мястото на инцидента, от през нощта тече издирвателна и спасителна операция за пилота. Вече се знае, че той не е катапултирал, намерена е спасителната му жилетка.