Клиентите на А1 в голяма част от страната останаха часове наред без телевизия и интернет. Причината е авария. Това става ясно от многобройни оплаквания на клиенти на мобилния оператор, които могат да се видят във фейсбук страницата на компанията. 

Твърдения, че не могат да ползват тв и интернет услугите на оператора има от потребители от София, Велико Търново, Бургас, Пловдив и др. Услугите не са достъпни и от чужбина, където също не може да се хване тв сигнал.

Въпреки това на интернет страницата на А1 няма съобщение за аварията, такова липсва и на страницата във фейсбук.

Всеки позвънил на стандартния клиентски номер *88 може да чуе следното съобщение:

„Уважаеми клиенти, поради обща авария към момента липсва телевизионната услуга за вашия район, екипите ни работят за възстановяване на услугите. Моля останете на линия, само ако ни търсите по друг повод.“

От съобщението не става ясно колко време ще отнеме отстраняването на аварията.

По-рано през деня самозапалил се кабел в колекторска шахта до столичния бул. „Цариградско шосе“ в близост до сградата на ГДБОП остави хиляди столичани без ток, съобщи Нова тв като се позова на СДВР. Сигнал за инцидента е подаден малко след 17,30 часа.

„Освен, че е прекъснало електрозахранването, са пострадали и кабели на мобилен оператор, което предизвика затруднение в доставката на интернет и телевизия“, се казва още в съобщението.

Не е ясно дали същата авария е свързана с проблемите на А1. 

Също днес проблем при американския доставчик на облачни услуги Fastly предизвика забавяне при зареждането и дори временно спиране на много от най-посещаваните сайтове в света, предават световните агенции. Проблеми по-рано през деня е имало със страниците на CNN, New York Times, Reddit, PayPal, включително с тези на Белия дом и британското правителство.

Някои потребители са имали трудности и със зареждането на Google, YouTube, Facebook, Instagram.

Проблемът е бил своевременно отстранен от Fastly.