Европейската комисия е готова от есента да предприеме първите действия за прилагане на новите правила за обвързване на разходите от общия бюджет със състоянието на законността в страните от ЕС. Това съобщи еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан на пресконференция след седмичното заседание на еврокомисарите в Страсбург, предаде БТА.

Той не отрече, че ЕК е подготвила работен документ, който предвижда първите действия да бъдат предприети срещу девет неназовани държави. Хан добави, че следващата седмица комисията ще внесе чернова на предлаганите насоки за прилагане на новите правила.

Той поясни, че по-късно, ако е необходимо, насоките ще бъдат съобразени с очакваното решение на Европейския съд по жалбата, с която Унгария и Полша оспорват новите правила за бюджетните разходи.

Черновата на комисията ще бъде оценена от Съвета на ЕС и от Европейкия парламент, отбеляза Хан. Тази седмица се очаква ЕП да изрази укор към ЕК, че досега не е задействала оспорваното ново европейско законодателство и не е представила насоките до 1 юни.

Еврокомисарят днес отбеляза, че правилата обхващат бюджетните разходи след 1 януари тази година. Наскоро той поясни, че ЕК ще предлага ограничаване или спиране на бюджетните средства към държави с недостатъчно върховенство на правото. Предвижда се решенията да се основават на разследвания по съмнения за злоупотреби, предприети от Европейската прокуратура и службата за борба с измамите с бюджета на ЕС (ОЛАФ).