Проверка на Министерство на туризма на близо една четвърт от плажовете показа, че има незначителни нарушения и тече усилена подготовка за сезона. На "Смокините-север" преди повече от месец се установи, че има разположени бетонови пети, върху които е планирано да се разположи преместваем обект. Сега се посочва, че планираните за поставяне преместваеми обекти, за които вече са издадени разрешения за поставяне от община Созопол, няма да бъдат разполагани през летния сезон 2021 г. 

Заради опасенията на бранша, че и това лято ще е тежко заради продължаващата пандемия и призивите да се насърчи вътрешният туризъм, като се направят отново безплатни чадърите и шезлонгите, министерството съобщава, че към момента на 7 от общо 87 морски плажа, възложени на концесия, чадърите и шезлонгите ще са безплатни:

"Ривиера", "Буните 2", "Обзор Мотела", "Бургас-север", "Бургас - централен", "Приморско - централен", "Къмпинг "Нестинарка".

Представителите на бранша не са убедени, че евтини или безплатни чадъри ще привлекат повече български туристи, а за чуждестранните е ясно, че това не е фактор да бъдат привлечени за ваканция в България. Този въпрос обаче е важен за хотелиерите, които поемат този разход за своите гости, а след тежкото лято и през миналата година за това ще имат проблем да платят плажните принадлежности. Заради пандемията през миналата година на много плажове имаше такива облекчения и тогава българите спасиха сезона. Сега обаче с облекченията се очаква традиционно почиващите в Гърция отново да летуват там.

На 37 плажа, дадени на концесия, единичната цена на чадър и шезлонг ще е в диапазона от 1-6 лева с ДДС. Концесионерите на 29 морски плажа до момента не са заявили желание да се възползват от предложението за намалени цени на чадъри.

Към настоящия момент са подготвени 39 споразумения с концесионери, другите са в процес на подготовка.

На 6 морски плажа, отдадени под наем, плажните принадлежности ще са безплатни:

"Шкорпиловци-юг", "Ахелой", "Атанасовска коса", "Попски плаж-север 5", "Царево - централен", "Устие на река Велека".

Последния плаж, който има наемател, кабинетът "Борисов 3" се опита да даде концесия, но процедурата бе спряна временно след решение на Комисията за защита на конкуренцията. Наемателите на 21 от общо 43 стопанисвани по този начин са уведомили ресорния министър, че планират да намалят цените на плажните принадлежности. Наемателите на 13 плажа до момента не са заявили желание да намалят цените срещу снижаване на наема, а други 15 ще ги предлагат на цена между 1 и 5 лв. с ДДС.

Така за момента от 133 плажа безплатните са 13, с цени от 1-5 лв. с ДДС са 52, без намаление са 42, а без такива принадлежности са "Рибарски", "Батовски" и "Созопол-запад част 2". На 23 морски плажа се уточняват параметрите на потенциалните споразумения.