Лидерът на ДПС трябва да преосмисли понятието „родина“. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти по повод срещата на Мустафа Карадайъ и представители на движението с турския президент Реджеп Ердоган.

Според конституцията не може да се създават партии на етническа и верска основа, допълни президентът.

„Мисля, че лидерът на ДПС следва да преосмисли понятието "родина" и в какъв контекст го употребява. И да си припомни клетвата, която е положил пред НС да спазва българската конституция, в която е заложено, че не могат да се създават партии на верска и етническа основа. Ние имаме една от най-демократичните конституции, която гарантира равни права на всички български граждани и не ги разделя по етнос. Това следва да направят и всички политически партии. Турция е добър съсед, важен партньор и съюзник. Но тези отношения трябва да  се развиват върху равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните дела”, каза Радев.

Той коментира и днешните активности на ДАНС.

"Мисля, че в правовата държава няма място за война между институциите, институциите трябва да работят координирано срещу организираната престъпност и срещу корупцията, тази борба изисква и съдебна система, най-вече прокуратура, и изисква да има не избирателен подход, а правораздавателната система да се задейства преди медиите и институциите в чужди държави да осветлят това, което се случва в България", смята държавният глава.

Радев откри конференцията „Инициатива „Три морета“ - единство, иновации, свързаност“, в която участват водещи експерти от транспортния сектор.

След месец България ще бъде домакин на 6-тата среща на върха, на която ще присъстват държавните глави и делегации от всички 12 страни участнички.

„Ще имаме много по-голям успех в развитието, ако обединим нашите усилия“, заяви държавният глава пред участниците в инициативата, цитиран от БНР.


Според Радев страните от тази инициатива са изправени пред сходни предизвикателства, а „Три морета“ се е родила като идея именно като един инструмент за социално и икономическо сближаване чрез транспортна, икономическа и социална свързаност.

„Вече от няколко години, в рамките на годишните срещи на президентите, стигнахме до извода, че политическото говорене не е достатъчно. Трябва да работим така, че нашият регион да стане по привлекателен“, посочи още Радев.

Той припомни, че към инициативата вече има създаден и инвестиционен фонд, който да финансира проекти в трите приоритетни области. „Ние стъпваме на всичко, постигнато до момента като усилия да увеличим нашата свързаност. България погледна отвъд географския и времеви обхват на тази инициатива“, коментира още Радев, който подчерта, че на срещата среща на върха в София гост ще бъде и президентът на Гърция, въпреки че южната ни съседка не е част от нея.

„Да работим в синергия и всяко вложение в тази инициатива да бъде използвано по-най-добрия начин“, завърши приветствието си държавният глава.