Бизнесменът Миню Стайков осъди България за продължителността на ареста си преди три години, но Европейският съд за правата на човека не му присъди обезщетение.

Това личи от решението, публикувано днес на страницата на съда в Страсбург.

Съдиите постановяват, че арестът на Стайков на 5 септември 2018 г. по обвинение за пране на парѝ е бил в нарушение на член 5, ал. 3 на Конвенцията за правата на човека. Текстът изисква всеки арестуван да бъде веднага изправен пред съдия и да му бъде насрочено съдебно дело в разумен срок или да бъде освободен във времето до процеса.

Стайков беше задържан две години и пет месеца без присъда. През февруари тази година Апелативният съд измени мярката му за неотклонение на "домашен арест". Съдиите се мотивираха, че продължаването на ареста би било предварително изпълнение на неналожено наказание. Бизнесменът подаде жалба в ЕСПЧ през април миналата година.

Ищецът обаче не получава обезщетение, затото той и адвокатката му не се спазили формалната процедура за искането му в различните фази на делото в Страсбург, пище в мотивите на решението.

Преди Стайков да премине под домашен арест, Специализираният съд и Апелативният специализиран съд неколкократно отхвърляха молбите му за по-лека мярка за неотклонение. Специализираната прокуратура му повдигна ново обвинение, преди да изтече максималният позволен срок от осем месеца за предварителния му арест. 

Първоначалното обвинение срещу него беше зa притежание нa ĸoнтpaбaндни цигapи и дaнъчни пpecтъплeния. През 2019 г. Специалната прокуратура го обвини и в  пpecтъпнo cдpyжeниe зa деклариране на неверни данни с цел да получи пари от европейската Програмата за развитие на селските райони. 

В друго решение днес Европейският съд за правата на човека осъди България да плати по 3 000 евро обезщетения на Георги Илиев и на Георги Ганчев, за това че са били подложени на унизително и нечовешко отношение по време на полицейски арест на 18 април 2011 г., когато въоръжени полицаи са нахлули в домовете им. Жалби до съда са подали двамата ищци и съпругите им. Те са били разследвани по обвинения за финансови престъпления.