Изпълнителният директор на държавното дружество "Автомагистрали" Стоян Беличев е освободен от поста си от новия служебен министър Виолета Комитова, разбра днес Клуб Z от свои източници. 

Беличев бе начело на компанията в периода, в който тя е свързана с редица скандали. Само преди седмица излезе доклад на Сметната палата, който твърди, че компанията е раздала стотици милиони на подизпълнители за строителството на магистрали, поддръжката на пътища и срутища. Компанията получи договорите от АПИ без конкурс, по процедурата "инхаус", разпределяйки после този ресурс за 3,6 млрд. лв. напълно непрозрачно на частни компании. 

Все още няма официална информация за уволнението от МРРБ, нито кой ще бъде новият шеф на дружеството. Стоян Беличев все още е изпълнителен директор в Търговския регистър, показва проверка. 

По информация на Клуб Z в новия борд е назначена Десислава Христова. Интересното е, че днес оставка от поста зам.-министър подаде нейният мъж Тодор Стоянов. Официалната причината - участвал в протести пред ДАНС заради незаконното подслушване. 

Предполага се, че МРРБ е решило да смени целия борд на компанията. Освен Христова в новия борд ще влязат и Валери Вълков - бивш изпълнителен директор на "Автомагистрали", който вероятно ще бъде и новият изпълнителен директор сега, и Иван Станчев - ръководител отдел свлачища в "Автомагистрали". 

Припомняме, че в края на 2019 г. бе приет Законът за публични предприятия, като ръководствата на държавните компании задължително се назначават с конкурс. Въведена беше и мандатност, както и строги правила за предсрочно освобождаване. Така принципалът - в случая МРРБ, има само две опции - смяна на база "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения" или констатации, че не се изпълняват " заложените показатели в одобрената бизнес програма". Не е ясно коя от двете възможности е избрало МРРБ, за да извърши промяната, но към момента изглежда, че по-вероятната теза е първата - за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения.