Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Москва иска санкциите на САЩ срещу руски компании да бъдат отменени в замяна на продължаване на експлоатацията на Международната космическа станция (МКС) и след 2025 г., съобщиха ДПА и ТАСС, цитирани от БТА.

"Или си сътрудничим - и тогава санкциите трябва да бъдат вдигнати незабавно, или няма да работим заедно и ние ще разположим национални системи", каза ръководителят на руската космическа агенция "Роскосмос" Дмитрий Рогозин в парламента.

Москва наскоро постави под въпрос участието си и след 2025 г. в поддръжката на 20-годишната МКС.

През април Рогозин обяви, че страната му е започнала да изгражда своя собствена космическа станция.

Няколко руски космически компании са обект на американски санкции, наложени заради подкрепата на Москва за проруските сепаратисти в Източна Украйна, припомня ДПА.

Министерството на отбраната на САЩ освен това обяви, че повече не иска да използва руски ракети за изстрелване на спътници. "Роскосмос" от своя страна изрази недоволство, че санкциите означават загуби за руските компании на международния пазар.

Ако Вашингтон остави в сила санкциите, САЩ ще носят отговорността за оттеглянето на Русия от МКС, заяви Рогозин на изслушване пред депутатите в Държавната дума, посветено на санкциите на Запада и мерките за минимизиране на влиянието им върху политиката и икономиката на Руската федерация.

По думите му Русия иска да вземе решение за "по-нататъшната съдба на МКС" едва след като Вашингтон отмени санкциите.

Рогозин съобщи, че страната му е започнала изграждането на първия базов сегмент от космическата си станция, а ракетно-космическата корпорация "Енергия" ще подготви изстрелването й в срок до четири години.

Шефът на "Роскомос" поясни в изказването си, че решението на Русия за проекта МКС ще зависи в частност от това дали САЩ ще решат да запазят санкциите срещу двете компании Ракетно-космически център "Прогрес" и ЦНИИмаш, предаде ТАСС.

Рогозин добави, че САЩ може да изтеглят напред датата на налагане на обмисляни от тях санкции срещу руските ракетни изстрелвания така, че това да стане още тази година, но по думите му "Роскосмос" е готов за тези санкции.

Коментари

Рогозин

Тоз надменен глупак Рогозин пак се е взел на сериозно, закопа Роскосмос последните десет години, а сега реве, глупако нали разправяше как много ви помагаха санкциите да си развивате икономиката, ама то за тази работа се иска акъл…

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.