Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Да гледаш филм в София понякога може да е предизвикателство, което изисква стотици полицаи, охрана, и жива верига от активисти. Разбира се - когато филмът е с ЛГБТ тематика и част от събитията преди ежегодния София прайд.

За пореден път снощи в центъра на столицата стотина защитници на "семейните ценности" обсадиха ЛГБТ събитие - излъчване на 4 кратки филма на ул. "Шипка" 23, къщата на ген. Ботьов. Причината - един от излъчваните филми, дело на северномакедонския режисьор Андрей Волкашин, според тях промотира педофилия. За това те съдят не по самия филм - който не са гледали - а по краткото му описание:

"В нея се разказва за горчиво-сладка история за необичайното приятелство между 9-годишният смелчага Марио и ексцентричния гей мъж Борче, застрашено от предразсъдъците и омразата на родителите в малко градче."

Акция поредна на ВМРО и БНС

Това не е първият подобен протест - атаките срещу ЛГБТ активистите започнаха с контрапротест срещу скромния първия прайд в Бургас на 15 май. От тогава насам членове на столичното младежко ВМРО и Българският национален съюз обсаждат представяния на книги, дискусии и прожекции от "София прайд филм фест" редовно. 

Прави впечатление, че акциите са необичайно неагресивни - малките групи младежи с бръснати глави и жени на средна възраст просто лепят хомофобски плакати и стикери и крещят обиди. В някои случаи се опитват да нахлуят на събитието или да блокират входовете и да не допуснат ЛГБТ хората и подкрепящите ги да влязат. Понякога дори остават в залата и пасивно наблюдават случващото се.

Този път обаче ЛГБТ общността реши да се подготви - и обяви своя защитна акция половин час преди прожекцията, жива верига пред къщата на ген Ботьов. Всички събития - протести и контрапротести - са координирани с общината и СДВР, което доведе до над 100 полицаи на ул. "Шипка" около 19 ч вчера.

"Някой се опитва да ни използва за своята предизборна кампания. Няма да стане", коментираха активистите.

"Ние нямаме нищо против тях, педофилията е престъпление"

Основните лица на националистите са Александър Александров - борец срещу "толерастията" и поддръжник на тезата, че хомосексуалността е болест, която се лекува, и Христо Иванов - лидер на младежкото ВМРО. Двамата се появиха и първи на ул. "Шипка" и веднага започнаха живи излъчвания, в които обясняват защо са против късометражен филм, излъчван до момента на десетки фестивали по света, много от които - младежки.

"Току що от родителите, които също присъстват, ни съобщиха, че са успели да изрежат филмчето организаторите и сцените, за които ние реално вдигнахме тревога и ние сме тук, вече ги няма в прожекцията", обяви Александров. "Ние не сме хомофоби, ние не мразим тези хора. Но когато искат да индоктринират с идеологията си дечица, това е нещото, което те правят. Ние сме против педофилията, против индоктринирането на децата."

Христо Иванов - "Германеца" и Александър Александров.

Разбира се, филмът не е бил редактиран по никакъв начин и по-късно бе излъчен в пълния си вид.

"Няма педофилски кадри в този филм, те знаят, че не могат да го излъчат иначе. Това, което правят те, е чрез използване на едно 9-годишно момче, 9-годишно момче, което е на възраст непосредствено преди своя пубертет. Когато децата са преди своя пубертет, те се подготвят да влязат в него, да престъпят към половия живот. И затова са много по-склонни да се противопоставят на своите родители. И заради това, това което правят те, слагат в този филм един прототип на негов близък приятел, правят едно горчиво приятелство", обяснява лентата Иванов. "Как едно приятелство може да е горчиво сладко? То може да е всякакво друго. Те дават един прототип на един човек със сексуална ориентация, с намерение, със склонност към малки деца, който да му стане приятел. Той му прави малки услуги, прави му комплименти, опитва се да се вмъкне в неговия живот."

Нищо от описаното не се случва в "Змия". Това би разбрал всеки, който гледа филма, нещо, което Иванов видно не е направил. 

Филмът е излъчен в десетки държави, вкл. в рамките на младежки фестивали. Получава три награди в Гърция, скоро предстои излъчване и в Торино, Италия. Дни преди прожекцията у нас организаторите канят специалисти по престъпленията срещу деца от МВР да гледат филма. Те се просълзяват и обявяват, че няма никакъв проблем с него.

Забележителен е и фактът, че Иванов и Александров си противоречат, въпреки че разказват своите хипотези на живо предаване във Фейсбук един слуд друг. Особено странно е и борец срещу педофилията да развива хипотези как момче на 9 години започва своя полов живот...

Каква е историята на "Змия"?

С риск да разваля гледането на краткия филм - дело на северномакедонски режисьор и български екип - ще разкажа накратко изключително семплата, но силна история.

Марио е на 9, играе с приятели и те намират змия. Най-едрият от групичката я хваща и започва да тормози останалите с нея - докато Марио не издържа и го замеря с камък. Разгневеният побойник погва малкия герой на историята. Марио се покатерва през няколко стени на дворове, докато не се оказва пред прозореца на Борче. Дали Борче е гей или просто обича да се гримира - историята не обръща внимание, но хлапето вижда възрастния мъж да си слага грим. Борче го вижда на заден план, докато си прави едно от 10 поредни селфита - и бързо му се скарва.

Малкият Марио обаче обяснява цялата история и Борче видно му съчувства. Показва му своята змия - безобидна и симпатична. След това възрастният мъж изпраща детето до тях.

В следващата сцена виждаме Марио и негови приятели да си играят със сватбената рокля на майка му. Мацат се с червило, Марио е облякъл роклята, която е твърде голяма за него. Майка му се прибира, Марио и приятелите му бягат навън, но ги пресреща баща му. По-късно виждаме как Марио пере роклята, а на вечеря баща му го пребива. Малкият така и не разбира, че баща му не е ядосан за скъсаната и оцапана рокля. Майка му го пита: "Марио, да не си гей?" "Какво?" ококорва очи хлапето. "Нищо, извинявай, майка ти говори глупости. Не ти се сърдя за роклята".

Историята завършва с грозна сцена - Марио и неговите приятели търчат по улицата, виждат Борче, и решават да го потормозят. Един от тях обаче удря мъжа и той припада. Марио побягва с останалите момчета, но после се спира, връща се и разреван се извинява на Борче.

Това е. Има филми с Чарли Чаплин, в които има по-"педофилски" сцени от кратката северномакедонска лента. "Приятелството" е силно казано такова - голям човек намира пострадало дете, показва му интересен домашен любимец и го изпраща до тях.  А "сладко-горчивото" не е някаква скрита романтично-педофилска нишка, а фактът, че Марио участва накрая в нападението над Борче. По-невинно трудно може да бъде.

"Фашистка инфилтраторка"

В дните преди прожекцията ЛГБТ активистите не бяха сигурни как да процедират - видно наплашени от предишните акции, някои се изкушаваха да направят по принцип отворените събития затворени. Едни говореха за пропуски, други - за пускане по преценка на организаторите.

Както във всяка общност, и сред ЛГБТ активистите има радикали. На протеста това бе малка група, маскирани, които останаха навън близо половин час след началото на прожекцията, крещяха най-бурно на "патриотите" от другата страна, и влязоха вътре едва след призиви на организаторите и полицията, която предупреди, че не може да ги пази, ако хомофобите отсреща настъпят. 

Тази групичка обгради и девойка, която обяви, че иска да гледа филма, но бе нарочена от тях за "фашистка инфилтраторка". Според тях тя била с Александров, и се промъкнала от страната на ЛГБТ активистите, за да ги тормози и вътре, в двора на Ботьовата къща.

Не стана ясно защо, дори ако това е така, не искаха да допуснат момичето да гледа филма. След бурните си крясъци навън, групичката радикали влезе вътре и накрая се скара на организаторите, че са ги "принудили" да прекратят "борбата" и са оставили националистите "да победят". 

"София не е педераски град"

Да се описват в детайли няколко часа хомофобски викове и изблици е излишно - ако сте виждали една изява на български "патриоти", сте виждали всичките. 

Единственото любопитно е, че ако в началото момчетата с бръснати глави и лелките на средна възраст викаха срещу педофилията, после бързо минаха на хомофобски крясъци. 

В следващите 6 минути видео можете да видите подбрани кадри. В крайна сметка националистите изтърпяха и дъжда, крещяха по време на цялата прожекция, а накрая се наложи полицията да създаде коридор за излизащите от двора на Ботьовата къща. После бусове на СДВР следяха разотиващите се националисти с включени светлини през целия център на столицата.

(Бел. ред. - видеото бе свалено от YouTube заради език на омразата. Можете да го гледате във vbox7 или, ако се намирате в чужбина, ТУК)

Коментари

....

Много подробна дописка. Явно това е висш проблем за "КлубЗет" (и не само). Очакваме значи либерастията да се разпищоли и тогава ще е пей сърце работата, нале?

...

Когато темата е важна, съм подробен - така се стремя да си върша работата. В Клуб Z за авторите няма ограничения в какъв обем и колко детайли да навлизат, окуражава се даже да е повече, не по-малко. А никой не ни определя кое е маловажно - разчита се, че сме професионалисти и преценяваме сами. Но ако искате, мога да ви обясня защо тази тема е важна. 1. Ясно е, че ЛГБТ въпросът не ви интересува, но само ще посоча едно - България е най-хомофобската държава в ЕС и ние само страдаме от това в глобална, регионална и пр. гледна точка. Този факт отблъсква много хора от страната ни. Ако имам дете гей, е много вероятно да напусна страната, и да станете верен читател на Блиц, примерно - по нужда, не по желание. 2. Да игнорираме изцяло ЛГБТ въпроса. Налице са крайни националисти, които се опитват по всякакъв начин да додрапат обратно до властта, в която доскоро бяха патеричка на ББ и ГЕРБ. Методите им опряха до тормоз на младежи, които се събират да гледат филм, но по-притеснителното е, че лъжите им намират почва - в провинцията и дори сред по-младите. 3. Да зарежем и това и да отидем на чисто принципно ниво. Не ми пука какъв е човек - гей, черен, ляв, десен, фен на което и да е ЦСКА, не смятам за приемливо в цивилизована държава той да бъде тормозен и обиждан за това, че е такъв, какъвто е. Нищо, което тези хора правят или искат, не е в нечия вреда. Изключвам крайнолевите радикали, те по нищо не се отличават от крайнодесните.

Е, те ттова е

Ако беше наистина честен, Кръстев, и не искаше никой да бъде тормозен, обиждан и всякакви други прояви на омраза, ти лично трябваше да си ни залял с живи репортажи от разнасянето на чували, ковчези, бесилики и всички уродщини през изминалата почти година. Но-оо, както сам казваш "разчита се, че сме професионалисти и преценяваме сами", а ние се досещаме какво значи това.. Което напълно обяснява избора ти. Все някой ден ще се запиташ защо, аджеба, робуваш на един вносен социален тренд до степен да бъдеш сляп за всичко останало.

=.=

Дааа, разбира се, протестите на гражданите срещу управляващите са тормоз, еквивалентен на този на фашаги срещу цялата ЛГБТ общност. ББ е избрал да участва в политиката. ЛГБТ хората не избират да са ЛГБТ хора. Ако не зацепвате разликата, няма кой да ви помогне.
Ivailo  Stoev's picture
Ivailo Stoev
Stoev

...

Ако този филм има претенции да е кинематографично изкуство, би трябвало да се разпространява свободно, по всички киносалони. И така, както се случва в изкуството, ще стигне до зрителите, защото те ще го търсят, иначе е обикновена пропаганда.

...

Това е късометражен филм - по принцип късометражните филми не се излъчват по киносалони, а на фестивали. Това важи за хиляди филми всяка година, които нямат нищо общо с ЛГБТ тематиката.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.