Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон, с който денонсира Договора "Открито небе", предаде ТАСС. 

На 19 май законът беше приет единодушно от Държавната дума, припомни руската държавна агенция, цитирана от БТА. Първоначално беше планирано Съветът на федерацията (горната камара) да разгледа документа още през същия ден, но дебатът за денонсирането беше отложен. На заседание на горната камара на парламента на 2 юни сенаторите единодушно одобриха закона - 152 души гласуваха за него.

През февруари руските власти уверяваха, че са "оставили вратата отворена" за връщане към разпоредбите по договора, ако САЩ направят същото.

След като Доналд Тръмп денонсира няколко международни договора, администрацията на сегашния президент на САЩ Джо Байдън взе мерки по посока на завръщане към някои от тях.

През януари Америка и Русия се споразумяха да удължат договора "Нов СТАРТ" за ограничаване на ядрените арсенали.

"Открито небе" дава право на извършване на наблюдателни полети над територия на страни по договора в замяна на задължение да приемат такива полети над своя територия, за да се осъществява контрол върху военните дейности.

Москва отказва да остане страна от договора без участието на САЩ, тъй като смята, че другите страни по договора - много от които европейски членки на НАТО, ще предават информация за Русия на Вашингтон.