Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Президентът на Русия Владимир Путин внесе днес в парламента законопроект за оттегляне от договорa за военно наблюдение "Открито небе", който Москва денонсира миналата година в отговор на напускането на САЩ. Това предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Законопроектът, публикуван на сайта на Държавната дума, предвижда прекратяване на участието на Москва в споразумението, подписано в Хелзинки на 24 март 1992 г.

Сега документът трябва да бъде утвърден от законодателите, преди да бъде обнародван от държавния глава.

През февруари руските власти уверяваха, че са "оставили вратата отворена" за връщане към разпоредбите по договора, ако САЩ направят същото.

След като Доналд Тръмп денонсира няколко международни договора, администрацията на сегашния президент на САЩ Джо Байдън взе мерки по посока на завръщане към някои от тях.

През януари Америка и Русия се споразумяха да удължат договора "Нов СТАРТ" за ограничаване на ядрените арсенали.

Преговорите за връщане към "Открито небе" изглежда са в задънена улица. Администрацията на президента Тръмп се оттегли от сделката, след като обвини Русия, че го нарушава.

Споразумението дава право на извършване на наблюдателни полети над територия на страни по договора в замяна на задължение да приемат такива полети над своя територия, за да се осъществява контрол върху военните дейности.

Москва отказва да остане страна от договора без участието на САЩ, тъй като смята, че другите страни по договора - много от които европейски членки на НАТО, както и Канада, ще предават информация за Русия на Вашингтон.

Въпреки влошените в последните години руско-американски отношения, САЩ предложиха среща на върха през юни между Байдън и Путин в трета страна. Това е обект на преговори и се приема благосклонно от Кремъл, посочва Франс прес.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.