Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"На 2 юни службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на 3 български лица и 64 фирми. Това е сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната и че проблемите и последствията в това отношение вече излизат извън националните ни граници.

Изключително тревожно е да получаваме информация отвън за корупционни практики, за които компетентните органи не са предприели нищо ефективно до момента. Нещо повече, те не само че не са предприели нищо ефективно, но има съмнение, че дори са катализирали развитието на корупционна среда".

С тези думи служебният премиер Стефан Янев на практика за първи път коментира наложените от САЩ санкции по закона "Магнитски" на общо шестима български граждани, сред които Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.

Янев се обърна към медиите преди заседанието на свикания от него Съвет по сигурността - именно заради санкциите от САЩ.

При липса на приложима нормативна уредба и на работещ парламент, който да приеме такава с цел да се предпазят дружествата с държавно и общинско участие и други разпоредители с държавни средства от попадане в обхвата на санкциите, правителството прие решение, с което се създава постоянна работна група. В тази работна група участие имат представители на МВР, Министерство на финассите, ДАНС и НАП със задача да изготви и поддържа списък на лицата, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, припомни още Янев.

"Същевременно ДАНС и НАП имат задача да предприемат постоянни мерки за установяване степента на свързаност на лица с лицата от списъка и да предлагат на постоянната работна група допълване на списъка в случай, че се установи свързаност или изключване от списъка в случай, че тази свързаност е прекратена", допълни.

"Трябва да предпазим държавните дружества от налагането на финансови санкции, за целта трябва да предотвратим банковите трансакции към тези разследвани лица, за да не се блокират бизнеси и държавни дружества. Тази тема е особено значима и сензитивна както от гледна точка на потенциалните последствия в политически и икономически план, така също и в социален аспект" - даде заявка Янев.

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.