Една от основните причини за налагането на санкции по закона "Магнитски" на три български лица и забраната на още трима други да влизат в САЩ има своето логично обяснение и то е, че България не прилага адекватна система за борба с мръсните пари в държавата. Такова мнение изрази днес бившият зам.-министър на икономиката и сегашен управляващ директор на Expat Capital Никола Янков. 

Той коментира последиците от наложените санкции за засегнатите лица, но и за България - от репутационна и икономическа гледна точка. И ако щетата за имиджа на страната ни е факт, то, твърди Янков, добрата новина е, че ударът не е икономически силен. По думите му, нито една от засегнатите покрай Божков и Пеевски 64 компании не участва активно в истинското създаване на икономическа стойност, така че тяхното фактическо приключване няма да се отрази. 

"Проблемът е, че в модерните икономики системи за борба с мръсните пари се състоят от три нива. Първото ниво е регулирането на частния бизнес - финансовия и конкретно банковия. Второто включва правоохранителните органи, които в нашия случай са регулаторът БНБ и ДАНС. Третото ниво обхваща съдебната система, започвайки с прокуратурата и независимият съд", обясни Янков. 

И допълни, че вече 30 години ефективност в тази система няма на нито едно ниво и затова "стигиаме до списъци на чужди държави". 

Янков стана и поредният анализатор, който заяви, че няма никакъв смисъл да се обжалват санкциите, защото то ще бъде неуспешно. Доказателства по обвиненията също не би трябвало да очакваме, смята икономистът. 

"Самият закон "Магнитски" по-скоро служи като "Стена на срама", а целта му е да причини щети на санкционираните в чужбина, изолирайки ги от финансовата система"