Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Близо 70 души гласуваха машинно до 12 ч часа днес в импровизираната секция в рамките на експеримент столичното 22-ро училище. Резултатите показват, че те са гласували за по-малко от минута с машините, а на малцина това отнема повече време.

Според ЦИК анализът досега показва, че за час могат да гласуват с машини около 50 души и че на изборите трябва задължително да се внимава да не се струпват опашки от 50 и повече души, защото тогава може да възникне проблем.

Днес стана ясно и че по казуса с доставката на машини ЦИК - както вече заяви, категорично отказва да преговаря цената за поръчката на допълнителни 1500 машини, на които постави максимална цена 6,5 млн. лева.

Фирмата изпълнител "Сиела Норма" обаче отказа да извърши тази поръчка срещу тези пари. От ЦИК са категорични, че при това положение избори ще има, но те ще осъществени с наличните досега 9600 машини.

"Така или иначе, ако не се стигне до договор, ще организираме изборите с наличните машини за гласуване и ще следим много внимателно ситуацията. Явно е, че акцентът трябва да падне върху подготовката на тези секции, които можем да преценим като по-рисково. В малки населени места, с повече избиратели. Организацията би могла да позволи да се осигурят условия за гласуване на всички избиратели, дори в най-големите секции", заяви Цветозар Томов, говорител на ЦИК, цитиран от БНТ.

Той подчерта, че в Изборния кодекс е записана възможността да се гласува и с хартиена бюлетина при невъзможност за гласуване с машина.

Коментари

Намериха си оправдание.

Значи Сиела е виновна за провала на машинното гласуване.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.