След забележителната случка, при която главният прокурор Иван Гешев и окръжният на Пловдив се оказаха "спонтанно" снимани на кафе с Митко от Пловдив и снимката "изтече" в медии като "Блиц", днес телевизии разказаха друга история - на истинския му благодетел.

Ако сте пропуснали: "тайната" среща с "нашумелия пловдивски търговец на чорапи", която, разбира се, няма нищо общо с евтин пиар.

 

Докато съдът се произнесе, един собственик на ресторант в града на тепетата, изяви готовност да подаде ръка на скромния продавач на чорапи, който бе нападнат и ударен от бизнесмен на "Капана". Това е египтянинът Нурелдин Елтамими - юрист, музикален анализатор и писател.

От няколко години обаче е оставил тези занимания на втори план, разказва Нова тв.

"Много харесвам готвенето, кухнята. Това за мен е страст. Имам мечта - да имам ресторант", разказва ресторантьорът Нурелдин Елтамим.

Така за известно време животът му е разкъсан между ресторанта в Пловдив и търговското право в Кайро и Женева. Динамиката на ресторантьорството обаче надделява. 

Нурелдин разказва на какво са го учили от дете. Има египетска легенда, според която, ако някой разполага с храна, но не я споделя, вечер крокодил от Нил ще изяде всичко, което има. Културата, с която е израснал, го подтиква да сложи този надпис пред ресторанта си: „Ако сте гладни и нямате пари, хапнете безплатно при нас“.

"Ако ти даваш за бедните хора и живееш за другите хора, ще имаш щастие и ще имаш пари ", казва Нурелдин. 

Така в полезрението му още преди 3 години попада и Митко.

"Той работи много - от 9 до 11 (преди полунощ, б.р.) и не лъже, не прави далавера. Той продава нещо", посочва ресторантьорът. 

Египтянинът бил впечатлен, че мъжът "прави" по 20 лв на ден.

Нурелдин обаче мести ресторанта си и пътищата им временно се разминават. Години по-късно египтянинът попада на кадрите с побоя. Нападение, което възмути цяла България.

"Той не разбира живота! Хора като животни... това - много лошо", казва младият ресторантьор, след като видял поведението на "успелия" адвокат и бизнесмен Ивайло Дадански.

И уточнява - лошо е за младите хора и за "падежа" на България.

Гледката кара и кръвта на Нурелдин да кипне. Случилото се го кара да се застъпи за Митко.

Сега е решил да осигури 10 000 лв., колкото продавачът на чорапи поиска като обезщетение от нападналия го бизнесмен Ивайло Дадански.

Но не кеш - Нурелдин ще даде машини (ако са нужни) или един цял магазин на Митко. С касов апарат и всичко необходимо -обяснява египтянинът.

"Това дарение не е основно за Митко - то е извинение за много хора като Митко", пояснява благодетелят.

Самият търговец на чорапи е объркан - не знае дали ще приеме. Казва, че предпочитал кеш.

Иначе младият египтянин разсъждава още:

"Въпросът е принципен - за много хора като Митко! Не се интересувам толкова от Митко - той е символ за много хора като Митко. Не се интересувам толкова и от този адвокат - той пък е символ на милиони други като него."

Според Нурелдин ситуацията е илюстрация, която показва много по-големи проблеми в България, а не просто съдбата на един търговец на чорапи.

"Много е важно да се знае как богатите хора в България са забогатели. Защото ако си работил здраво за тези пари, знаеш през какво минават бедните, за да имат 10 лв. на ден. И никога няма да причиниш нещо такова на беден човек."

Силното общество - казва египтянинът, се гради отдолу нагоре чрез солидарност. Той си мечтае да види закона еднакво прилаган за всички у нас, а не ролевите модели на адвоката да стават все повече пример за младите, а пък трудолюбието да се смята за глупост.