Министрите на финансите на страните от Г-7 изразиха надежда, че постигнатото от тях споразумение за данъчно облагане на мултинационалните компании ще бъде подкрепено на срещата на Г-20, планирана за юли във Венеция.

Това се посочва в комюникето, разпространено днес след края на двудневната среща на финансовите министри на Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Споразумението предвижда два основни компонента - въвеждане на световна минимална ставка за мултинационалните концерни и създаване на модел за данъчно облагане, при който компаниите ще плащат данъци в страната, където реализират продажбите си. Досега данъците се определяха според мястото на регистрация на фирмите. 

Според "финансовото Г-7" данъкът върху печалбата на корпорациите не бива да бъде по-нисък от 15 %.

"Г-7 договори принципите за въвеждане на минимален корпоративен данък за големите корпорации от най-малко 15 %, който ще действа на ниво отделни страни, ще създаде по-равнопоставени условия за британските компании и ще доведе до прекратяване на практиката за заобикаляне на данъчните закони", посочи британският финансов министър Риши Сунак, който председателства срещата. 

Германският му колега Олаф Шолц приветства като историческо постигнатото споразумение, което според него означава, че компаниите вече няма да могат да заобикалят данъчните закони, като отчитат печалбите си в страни с ниски ставки. 

"Решението на Г-7 за международна данъчна справедливост е историческо. Това е много добра новина за данъчната справедливост и солидарността и лоша новина за данъчните убежища по света", посочи той в изявление. 

Шолц допълни, че следващата стъпка е споразумението да бъде обсъдено с по-широк кръг партньори в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Г-20. 

Министърът на финансите на Франция Бюно Льо Мер нарече ангажимента "отправна точка" и обеща да се бори за по-нататъшното му увеличаване. 

"През идните месеци ще се борим да гарантираме, че минималната ставка за корпоративния данък е възможно най-висока", каза Льо Мер във видео, разпространено в Туитър.

Споразумението бе приветствано и от финансовия министър на САЩ Джанет Йелън, според която "договореният световен минимален данък ще сложи край на надпреварата за въвеждане на възможно най-ниски ставки за корпоративните данъци и ще осигури справедливост за средната класа и работещите в САЩ и по света". 

Световният минимален данък освен това ще допринесе за успешното развитие на световната икономика, като осигури равнопоставени условия за бизнесите и насърчи страните да се конкурират на положителна основа, например чрез обучение и квалификация на работната сила, както и чрез инвестиции в изследователска и развойна дейност и инфраструктура, допълни Йелън. 

Финансовият министър на Ирландия Паскал Донъхоу заяви, че всяка сделка за реформиране на световната система на корпоративно данъчно облагане трябва да отговаря на нуждите както на малките, така и на големите страни. 

"Очаквам да видя как ще се развият дискусиите в ОИСР. На масата за преговори има 139 държави и всяко евентуално споразумение ще трябва да отговори на нуждите и на малките, и на големите; на развитите и на развиващите се", отбеляза той. Донъхоу изрази резерви за това как сделката може да намали притегателната сила на Ирландия и ниската й данъчна ставка от 12,5 процента. 

Срещата на Г-20 във Венеция ще покаже дали споразумението на Г-7 има по-широка подкрепа сред най-големите развити и развиващи се страни в света. 

Много неща все още трябва да бъдат уточнени, включително критериите, според които ще се определя как и за кои мултинационални компании ще се прилага ставката. 

Комюникето на Г-7 не дава отговор на въпроса какво ще се случи междувременно с данъците за дигиталните услуги на големите технологични компании в различни юрисдикции, които САЩ искат да бъдат отменени, веднага щом сделката бъде постигната. 

Всяко окончателно споразумение ще има големи последици за страните с ниски данъци и данъчните убежища, отбелязва Ройтерс. 

"Амазон" и "Фейслущ" попадат в обхвата на световния данък

Дигиталните гиганти "Амазон" (Amazon) и "Фейсбук" (Facebook) ще попаднат под обхвата на новия световен минимален корпоративен данък, договорен от Г-7. Това заяви финансовият министър на САЩ Джанет Йелън, цитирана от Ройтерс.

"Амазон" има по-ниски маржини на печалба от повечето други технологични концерни и европейските страни бяха притеснени, че гигантът в онлайн търговията ще избегне допълнителното облагане според първоначалното предложение, внесено от САЩ в Г-7.  ЕК се стреми към модернизиране и повишаване на нивото на международно сътрудничество в сферата на данъчното облагане на бизнеса. Това споразумение е голяма стъпка към справедливост и създаване на общи правила на играта, написа Фон дер Лайен. 

Еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони обеща да работи активно за това, споразумението за данъчната реформа да бъде утвърдено на срещата на Г-20, планирана за юли във Венеция.