"Има вече назначена проверка, когато излезе проверката, ще бъдат обявени резултатите. Не коментирам повече. НАП излезе със становище, през министъра. След като приключат проверките - ще получите отговор."

Така директорът на НАП Румен Спецов не коментира по същество сигналите - в това число и от ГЕРБ отпреди ден, че той самият през 2016 г. е продал своя фирма на "сламено лице", при това след като е знаел, че тече ревизия и фирмата има големи задължения към хазната. Темата е от няколко дни в публичното пространство, до момента и финансовият министър Асен Василев, а вече и самият Спецов отказват отговори по същество. Оставят това за момента, в който бъдат извършени проверките.

На въпрос дали се притеснява от прокуратурата, където е казусът, Спецов отговори отрицателно. А попитан готов ли е да подаде оставка, ако твърденията по негов адрес и бившата му фирма-длъжник на хазната се окажат верни, отвърна: 

"А кой ще понесе политическата отговорност, ако се окаже, че всички лъжи за данъчни измами не са верни?"

Последва въпрос какво Спецов е правил в Дубай, където е живял преди да се прибере в София и да заеме поста в НАП. 

"Това са лични теми", отвърна.

А по темата познава ли Васил Божков - обвиняемият бизнесмен, който е там, шефът на НАП заяви:

"В Дубай живеят милиони хора.  Това, че съм живял и в София значи ли, че познавам Делян Пеевски?.

Румен Спецов отговаря на въпросите на медии по време на проверка на нередности, свързани с фирмата, обслужваща пунктовете за обезпаразитяване на ГКПП "Капитан Анреево" и още два пункта. За акцията на НАП по границите се разбра малко по-рано през деня. По първоначални данни става дума за това, че фирмата, събираща такси при влизане в страната, работи с касови апарати, половината от които не са свързани със системата на НАП, както е по закон. Тоест - поне половината обороти не се регистрират в системата на данъчните в реално време. Въпросната фирма е и в списъка на данъчната агенция за проверка на прекалено големи касови наличности, стана ясно от думите на Спецов. 

Очаквайте подробности.