Втора поредна нощ на протести в Минеаполис, щата Минесота - отново след убийство на чернокож от полицията, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Новата вълна недоволство се случва малко повече от година след смъртта при полицейски арест в Минеаполис на Джордж Флойд. Случаят  предизвика протести срещу полицейското насилие и расизма не само в щата, а в цялата страна, дори в Европа.

На снимки от изминалата нощ се виждат подпалени боклукчийски кофи на улицата и изпратени на място полицаи след бдение за Уинстън Буги Смит младши. В четвъртък Смит открил огън по двама полицаи, дошли да изпълнят заповед за ареста му. След това те го застреляли в паркирана кола.
Роднини и приятели описаха Смит, баща на три деца, като човек, който често бил тормозен от полицията. Те поискаха прозрачно разследване и призоваха всички, които може да имат видеозапис на убийството, да го представят.

Полицията била издала заповед за ареста на Смит, след като той не се явил на 19 май на съдебно заседание, на което трябвало да бъде произнесена присъдата срещу него за незаконно притежаване на огнестрелно оръжие, пише в. "Ню Йорк пост", цитиран от БТА. Преди това мъжът пледирал виновен по повдигнатото му обвинение.

През 2017 г. Смит бил осъден за грабеж при утежняващи вината обстоятелства и нямал право да притежава огнестрелно оръжие. Ако е бил задържан жив, мъжът е можело да бъде върнат обратно в затвора.

Новият случай е на фона на развитието на историята със смъртта на Флойд. В сряда бившият бял полицай, причинил смъртта му, поиска да бъде освободен условно от затвора, като бъде приспаднато времето, което вече е прекарал в ареста. Прокуратурата от своя страна настоя Дерек Шовин да остане зад решетките 30 години.

Присъдата ще бъде произнесена на 25 юни.

На 20 април съдебно жури призна Шовин за виновен по три обвинения, включително в убийство от втора и от трета степен. Докато чака присъдата си, бившият полицай е държан в затвор с максимална сигурност в щата Минесота.