Подготвян "удар по бизнеси", които по един или друг начин са били свързани със санкционираните от САЩ по закона "Магнитски" български граждани - в случая с Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, както и "замяна на една корупционна схема с друга, своя". Това видя зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов зад решението на служебното правителство от вчера да публикува списък с обявените от Вашингтон компании на Божков и Пеевски и да направи публичен след това списъка със свързаните физически и юридически лица с въпросните компании. Проверките ще обхванат период от 5 години назад, списъкът ще е динамичен, а обявената цел е да се защитят от последици заради санкциите на САЩ държавни дружества (според мотивите на правителственото решение . б.р.)

Пред бТВ Митов обяви в отговор на действията на Министерския съвет:

"В момента служебният кабинет подготви едно постановление (решение - б.р.), за това, че ще започне да удря бизнеси в България, които по един или друг начин според тях са били свързани с въпросните лица. Аз нямам нищо против тези въпроси да се изследват и свързаните лица по някакъв начин да бъде определена степента им на свързаност. Кой определя тази свързаност - ДАНС и НАП - институциите, които служебният кабинет атакува и смени началниците"

Конкретно Митов се спря на шефа на НАП Румен Спецов, за когото от ГЕРБ ден по-рано дадоха и пресконференция, участваха и в импровизиран протест пред данъчната служба. Подозренията къв него са, че през 2016 г. е продал своя фирма на "сламено лице", след като е знаел, че фирмата има задължения към бюджета и се подготвя ревизионен акт за това. 

Митов допусна, че в групата, която трябва да определя "свързаности" трябва да има хора от МВнР (такива има и според правителственото решение), на адвокатския съвет, на правосъдното министерство, на одитори и на САЩ. Това щяла да предложи ГЕРБ.

Самият Спецов още не е коментирал нищо по темата с продадената си фирма, оказала се крупен длъжник, а финансовият министър в служебния кабинет Асен Василев обяви преди ден, че проверка се прави от прокуратурата. От ГЕРБ настояват, че тя може да се случи в НАП в рамките на 5 минути.

Новият заместник на Бойко Борисов в ГЕРБ продължи с подозренията, след като водещата Жени Марчева репликира, че обявяването на свързаните лица може би цели по-скоро да защити несвързани със санкционираните бизнеси, отколкото да "удря" свързани такива: 

"Ако има свързан бизнес, доказано свързан, да, но аз питам - дали банките, които са отпускали кредити на тези фирми и тези фирми са ги върнали, дали банките ще попаднат под санкции заради подобен тип транзакции. Ако фирма за кетъринг например обслужвала коктейли, организирани от г-н Божков - ще попадне ли под санкции? Тук трябва да си дадем сметка, че трябва да защитим фирмите, които не са били в корупционни схеми, а правителството подготвя схема, по която да удря неудобни фирми или да замени определен бизнес със свой. Заменят една корупционна схема с друга. Може да се стигне до преследване на бизнеси, които не са удобни на Румен Радев, Румен Спецов и финансовия министър." 

В повече конкретика Митов не изпадна. Но заподозря, че служебното правителство щяло да "ползва санкциите на САЩ да ударя бизнеси..."

По отношение на самите санкции от САЩ бившият външен министър от втория кабинет "Борисов" обясни, че те са "естествено продължение на заявката на САЩ да подпомагат съюзниците си в борбата с корупцията и развитието на демократичните институции". А и очаквал санкции да бъдат наложени и по отношение "на други съюзнически държави с дефицити" в изграждането на демократични институции (освен България - б.р.).

"Разпознава ли се г-н Радев у г-н Божков?" - така Митов отговори или по-скоро не отговори на въпрос разпознава ли се ГЕРБ в коментара на президента, че санкциите на САЩ са срещу тези, които са отгледали корупционния режим в България. Припомняйки думи на държавния глава отпреди време, че "Божков звучи по-убедително от обвинителите си" (това беше във времето, в което обвиняемият бизнесмен публично обявяваше как си е плащал, за да може да прави хазартния си бизнес - след като години наред Министерството на финансите и комисията по хазарта бяха одобрявали отчисленията на фирмите му към бюджета, но изведнъж решиха ,че хазната е била ощетена със 700 млн. лв. - б.р.)

"Сега обвинителят на Божков е Вашингтон", настоя Митов.

Той отказа да става "обвинител" на политически лидери, които биха могли да стоят зад пасажа от доклада на САЩ, че Божков е опитвал да подкупва "действащ политически лидер".

Но "мога да уверя, че това не е Бойко Борисов" - иначе нямало да бъде поканен в резиденция на посланика на Вашингтон в София Херо Мустафа преди да бъдат обявени санкциите, добави бившият министър, а в 45-ото НС и кандидат от ГЕРБ за премиер. 

"Аз помня други времена, когато други премиери бяха клеветени по този начин. Ще призова нашите опоненти да не се превръщат в клеветници",  обърна се Митов към онези, които твърдят, че пропуснатото име в доклада от САЩ е това на бившия министър-председател.

"Ненавиждам, когато се прави опит да се демонизират цели партии и организации. ГЕРБ е голяма партия, с много симпатизанти, читави, нормални, работещи хора, аз всяка вечер ходя по събрания и виждам гневът у тези хора, защото опонентите ни ги демонизират", заяви още зам.-председателят на ГЕРБ. По този повод разговорът в студиото на бТВ завърши така: 

- Демонизиран ли беше Иван Костов? -  попита водецага.

- Демонизиран беше. - отвърна Митов

- Демонизиран ли е Делян Пеевски?

- А, това вече не мога да кажа, не знам. - заяви зам.-председателят на ГЕРБ.