Служебното правителство с премиер Стефан Янев е проверено от комисията по досиетата до ниво заместник-министър и не е открит нито един сътрудник на бившата Държавна сигурност. Това съобщи Екателина Бончева от комисията пред БНТ. Това обаче не е прецедент - правителства без агенти на тоталитарните служби е имало и преди. 

Самото решение на комисията още не е публикувано. А и засега комисията не е извършила пълната проверка, която се изисква по закон. Остава да се проверят новоназначените областни управители. А служебният Министерски съвет смени всички областни 28 областни управители, а на места - и заместниците. 

Общо до момента проверката е обхванала 41 лица. 21 души, назначени в изпълнителната власт лица не подлежат на проверка - родени са след 16 юли 1973 г. - тоест твърде млади са, за да могат да са сътрудничили на службите на комунистическата власт до 1990 г.

Проверката засега не е обхванала и главни и парламентарни секретари на ведомствата, както и други членове на политическите кабинети.