Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че не очаква пробиви от резултати на предстоящата на 16 юни среща в Женева с президента на САЩ Джо Байдън, но смята, че независимо от противоречията (твърдейки, че тези противоречия не са резултат от руски действия), все пак двете страни имат съвпадащи интереси. Това са решаването на екологичните проблеми, стратегическата стабилност, съвместната работа по уреждане на редица регионални кризи.

"Това е изключително важно, понеже е свързано със сигурността на нашите две страни", заяви Путин по време на видеоконферентна среща снощи с ръководителите на световни информационни агенции, организирана от ТАСС в рамките на Петербургския международен икономически форум, съобщи БТА.

"Да вземем например регионалните кризи, като тази в Близкия изток. До какво води нерешаването на тази криза? До ръст на тероризма, а това в най-висша степен е опасно за всички - за Америка, за Русия, за Европа, за другите региони в света", поясни руският президент. 

Путин добави, че се надява на конструктивна среща, защото по думите му президентът Байдън е "много опитен политик, който целия си живот практически е прекарал в политиката, добре разбира много от изброените проблеми, защото лично е участвал, по различно време и в различно качество, в решаването на подобни въпроси". 

Руският президент възприе твърд тон по отношение на САЩ, отбелязва Асошиейтед прес. В отговор на въпрос на президента и главен изълнителен директор на агенцията Гари Пруит Путин отново се върна към обвиненията срещу Вашингтон за лошите двустранни отношения. 

САЩ трябва да се научат да уважават интересите на Русия, за да се нормализират отношенията между двете страни, заяви Путин в отговор на въпрос какво е необходимо, за да се повиши доверието между Москва и Вашингтон. Главното, което трябва да се направи, каза руският президент, "е да се отнасяме един към друг с уважение и да отчитаме интересите на другата страна в най широкия смисъл на думата. Не ние докарахме руско-американските отношения до сегашното им състояние. Не направихме първи нито една крачка в това, което нанасяше вреда на руско-американските отношения - не ние въведохме санкции, а САЩ са тези, които го правеха при всеки случай, дори без основания, просто защото нашата страна съществува", заяви Путин чрез преводач. 

Той упрекна САЩ в прекалена самоувереност и направи сравнение със Съветския съюз, допълва АП. Според него САЩ се сблъскват с типичните проблеми на империите - уверени в своето могъщество, те си създават проблеми, с които вече няма да се справят, както се е случило със СССР. 

"Ще ви кажа, като бивш гражданин на бившия Съветски съюз, какъв е проблемът на империите - струва им се, че са толкова могъщи, че могат да си позволят дребни грешки. Тези ще купим, тези ще сплашим, с тези ще се спазарим, на тези ще дадем мъниста, тези ще сплашим с военни кораби. И това ще реши проблемите. Но количеството на проблемите нараства. Настъпва момент, когато с тях е невъзможно да се справят. И САЩ с твърда крачка вървят право по пътя на Съветския съюз", заявява Путин, цитиран от ТАСС, съобщи още БТА.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.