Не бива да има превишени очаквания от преговорите между президентите на Русия и на САЩ Владимир Путин и Джо Байдън, насрочени за 16 юни в Женева. Дори началото на диалога между тях обаче е положителна стъпка. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в коментар за руската телевизия "Първи канал" в кулоарите на Петербургския международен икономически форум, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Според Песков срещата в Женева е "много, много важна", но "би било неправилно да се изпада в някакви превишени очаквания".

"Потенциалът на разногласията между нас и дори на известни конфликтни моменти в отношенията ни е толкова голям, че няма как да се очаква някакъв напредък в постигането на разбирателство. Понякога обаче е полезно и да се съгласим, че не сме съгласни" един с друг, каза той.

Говорителят припомни изразеното от Путин желание отношенията между двете страни да бъдат подобрени. Взаимното уважение и съобразяването с интересите на другия обаче са необходимо условие за подобряване на отношенията между Русия и САЩ. И обратното, опитите за диктат и менторство са обречени на провал, те може "да провалят плахата динамика, насочена към установяване на някакъв поне диалог", заяви Песков.