Социалната мрежа Фейсбук предвижда да сложи край на пораждащия полемика "имунитет", с който се ползват политици, които нарушават нейните права, и да ги третира като всеки един потребител, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Това се казва в статия, публикувана в изданието "Дъ вердж". Според този специализиран сайт гигантът на социалните мрежи може да обяви промените още днес.

Надзорният съвет на компанията подчерта, че едни и същи правила трябва да се прилагат за всички потребители. Тази инстанция бе приканена да реши дали Фейсбук е имала право да забрани или не акаунта на бившия президент Доналд Тръмп. Той бе обвинен, че е насърчил привържениците си по време на атаката на Конгреса през януари, което е нарушение на правилата на платформата относно възхвалата на насилието. Надзорният съвет призна, че за момента взетата мярка от Фейсбук е била спешна, но окончателното решение остави на самата компания.

Шефът на Фейсбук Марк Зукърбър отказваше години наред да играе ролята на арбитър на онлайн истината. Но тази негова позиция стана нетърпима във връзка с Тръмп, който беше склонен да омаловажава пандемията или да критикува без доказателства в подкрепа изборни измами. Атаката на Конгреса, при която умряха няколко души, беляза поврат в позицията на Фейсбук. Компанията беше критикувана заради това привилегировано отношение спрямо Тръмп и заради нежеланието си преди година да изтегли посланията на милиардера.

Платформата заедно с Туитър и сходни мрежи затегнаха правилата относно модерирането на съдържанието, но тези инициативи не възпират демократите да я упрекват в неефикасност за възпиране на дезинформацията, докато републиканците я обвиняват в цензура.