Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата на Унгария срещу резолюцията на Европейския парламент, с която се задейства процедура за нарушаване на ценностите на Общността.

При преброяването на подадените гласове ЕП правилно не е взел предвид гласовете „въздържал се“, се казва в огласеното днес решение.

Случаят

На 12 септември 2018 г. ЕП приема резолюция за предложение, с което Съветът на ЕС е призован да констатира наличието на очевиден риск от тежко нарушение от страна на Унгария на общите ценности, на които се основава Съюзът. Така се задейства процедурата по член 7 от Договора за Европейския съюз (ДЕС), която може да доведе до спиране на някои права, произтичащи от принадлежността на съответната държава членка към Съюза.

Приемането на резолюцията от ЕП изисква мнозинство от две трети от подадените гласове, представляващи мнозинството от съставляващите го членове. Парламентът прилага своя Правилник за дейността. Той предвижда, че за да се определи дали даден текст е приет или отхвърлен, се отчитат само гласовете, подадени „за“ и „против“, освен в случаите, в които Договорите на ЕС предвиждат специално мнозинство. При преброяването на гласовете по разглежданата резолюция ЕП взема предвид само гласовете „за“ и „против“ на членовете си като не отчита гласовете „въздържал се“.

Унгария обаче счита, че въздържалите се също е трябвало да бъдат взети предвит. По тази причина Будапеща подава жалба за отмяна на тази резолюция.

Съдът, заседаващ в голям състав, отхвърля тази жалба. Той приема, на първо място, че спорната резолюция може да бъде предмет на съдебен контрол. На второ място, СЕС счита, че гласовете „въздържал се“ не трябва да се отчитат, за да се определи дали е достигнато мнозинството от две трети от подадените гласове.

Съображения на Съда

Като се произнася по същество, Съдът отбелязва, че понятието „подадени гласове“ не е дефинирано в Договорите и че това самостоятелно понятие от правото на Съюза трябва да се тълкува в съответствие с обичайното му значение в общоупотребимия език. В обичайното си значение това понятие обхваща само изразяването на глас „за“ или „против“ дадено предложение. Докато въздържането от гласуване е отказ да се заеме позиция и затова не може да се приравни към „подаден глас“. Следователно правилото, предвиждащо мнозинство от подадените гласове, трябва да се разбира като изключващо отчитането на въздържането от гласуване.

Договорът за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС) съдържа двойно изискване за мнозинство. Актовете, приети от ЕП, на основание член 7, трябва да бъдат подкрепени, от една страна, с две трети от подадените гласове, и от друга страна, от мнозинството от евродепутатите. членовете на Парламента, Съдът приема, че във всеки случай гласовете „въздържал се“ се отчитат, за да се провери дали гласовете „за“ представляват мнозинство от съставляващите Парламента членове.

Накрая, Съдът счита, че изключването на гласовете „въздържал се“ от преброяването на подадените гласове не противоречи нито на принципа на демокрация, нито на принципа на равно третиране, по-специално с оглед на факта, че мъздържалите се членове на ЕП са действали информирано. Те са били предварително уведомени, че гласовете „въздържал се“ няма да бъдат отчетени като подадени гласове.

Последиците

Това решение позволява на процедурата срещу Унгария да премине към втората си фаза, отбелязва АФП, цитирана от БТА. Отнемането на правото на глас в европейските институции обаче изисква гласуване с единодушие.