Китайският лидер Си Цзинпин иска страната "да разшири приятелския си кръг", като се потруди над своя имидж, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА.

Според съобщение на държавната осведомителна агенция Синхуа, на среща с висши функционери от Китайската комунистическа партия (ККП) Си Цзинпин е казал, че смята за важно да бъде създаден образът на "един заслужаващ доверие, привлекателен и почтен Китай".

Това може би означава промени в китайската дипломация, която по думите на аналитици става все по-антагонистична.

Коментарът на Си прозвуча на фона на влошаване на отношенията с ключови световни сили.

Най-населената страна в света е обект на остри критики заради нарушенията на човешките права спрямо уйгурското мюсюлманско малцинство и репресиите над привърженици на демокрацията в Хонконг.

Тези дни Пекин се изказа рязко по повод новото американско разследване на произхода на COVID-19 и вероятността да е изтекъл от китайска лаборатория - обвини САЩ в "политически манипулации и прехвърляне на вината".

Си заяви пред официалните лица, че за Китай е от значение да представи гледната си точка в позитивен тон.

"Трябва да печелим приятели, да се сплотяваме, завладявайки мнението на мнозинството, също и постоянно да разширяваме приятелския си кръг, що се отнася до световното обществено мнение", цитира думите му Синхуа.

Той смята, че страната трябва да бъде "открита и уверена, но същевременно скромна" в общуването със света.

Освен това Си каза, че партийните пропагандни организации трябва да отправят ясен сигнал: Пекин не иска "нищо, освен щастие и късмет за китайския народ".

От изданието "Чайна дейли" се очаква "да остане вярно на дълга си - да прехвърля мостове между Китай и света с цел по-тясно общуване", заяви самият вестник.

Според аналитици изказванията на Си са рядък случай на признание, че Пекин се намира в изолация.

Си оглави страната през 2012 година. С идването му на власт външната политика на Китай стана по-напориста, а вътрешната - по-авторитарна.

През последните години китайските дипломати се държат не толкова резервирано, колкото преди, не избягват и саркастични коментари.

Стратегията им стана известна като дипломация на "воина вълк", както е озаглавена поредица патриотични блокбъстъри, в които елитен китайски спецназ се сражава с наемници, командвани от САЩ.

Коментарът на Би Би Си

Онези, които следят постовете на китайски дипломати в Туитър, са забелязали колко недипломатичен тон държат те през последните години, коментира Би Би Си.

Насърчават ги да следват стратегията на "воин вълк", насочена към конфронтация и съдържаща остри, понякога обидни съобщения, включително преки нападки срещу чуждестранни правителства.

Ако Си Цзинпин наистина иска китайската власт да изглежда по-привлекателна, предстои му да обърне на 180 градуса този подход.

От Филипините до Австралия и Европа обществените нагласи спрямо китайското правителство стремително се влошават. Поне отчасти причината са резки публични изявления.

Може би някой е убедил Си Цзинпин, че дипломацията на "воин вълк" невинаги е продуктивна. Гледище, което са споделяли и някои членове на ККП.

Ключов момент в обръщението на Си към Политбюрото може би е изявлението, че партийното ръководство трябва "да контролира тона" в общуването си с външния свят. Дали това означава, че тонът излиза извън контрол? Да, смятат мнозина.

Проблемът обаче е в следното: "воините вълци" вече толкова са увредили репутацията на Поднебесната империя, че за премахване на щетите е потребно нещо повече от едната смяна на риториката. Вероятно се изискват нови политически подходи.

Напълно е възможно също словото на генералния секретар просто да е било невярно интерпретирано.