Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Китай разреши днес на семейните двойки да имат до три деца, предаде Ройтерс. Агенцията отбеляза, че това е голяма промяна в политиката от съществуващото ограничение за две деца. Последните демографски данни показаха драстичен спад на ражданията в най-населената държава в света.

Промяната беше одобрена на заседания на Политбюро на Китайската комунистическа партия, председателствана от президента Си Цзинпин, съобщи официалната агенция Синхуа.

През 2016 г. Китай отмени своята десетилетна политика за едно дете - първоначално наложена за спиране на демографския взрив - с ограничение за две деца, което не успя да доведе до устойчив скок на ражданията, тъй като високите разходи за отглеждане на деца в китайските градове възпираха много двойки да създадат семейства. 

"За по-нататъшна оптимизация на политиката за раждане, (Китай) ще приложи политика за една женена двойка, която може да има три деца", предаде Синхуа в съобщение за заседанието.

То според Ройтерс е предизвикало студен отзвук в китайските социални медии, където много хора казаха, че не могат да си позволят да имат дори едно или две деца.

„Готов съм да имам три деца, ако ми дадете 5 милиона юана ($ 785 650)“, е написал  потребител на социалната мрежа Weibo, цитиран от агенцията.

В началото на този месец преброяване показа, че населението нараства с най-бавния си темп през последното десетилетие от 50-те години насам. В момента то е 1,41 милиарда души.

Данните също така показват раждаемост от 1,3 деца на жена само за 2020 г. - наравно със застаряващи общества като тези в Япония и Италия. 

Политбюро заяви също, че ще постепенно ще увеличава възрастта за пенсиониране в страната, но не даде подробности за това.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.