Китай разреши днес на семейните двойки да имат до три деца, предаде Ройтерс. Агенцията отбеляза, че това е голяма промяна в политиката от съществуващото ограничение за две деца. Последните демографски данни показаха драстичен спад на ражданията в най-населената държава в света.

Промяната беше одобрена на заседания на Политбюро на Китайската комунистическа партия, председателствана от президента Си Цзинпин, съобщи официалната агенция Синхуа.

През 2016 г. Китай отмени своята десетилетна политика за едно дете - първоначално наложена за спиране на демографския взрив - с ограничение за две деца, което не успя да доведе до устойчив скок на ражданията, тъй като високите разходи за отглеждане на деца в китайските градове възпираха много двойки да създадат семейства. 

"За по-нататъшна оптимизация на политиката за раждане, (Китай) ще приложи политика за една женена двойка, която може да има три деца", предаде Синхуа в съобщение за заседанието.

То според Ройтерс е предизвикало студен отзвук в китайските социални медии, където много хора казаха, че не могат да си позволят да имат дори едно или две деца.

„Готов съм да имам три деца, ако ми дадете 5 милиона юана ($ 785 650)“, е написал  потребител на социалната мрежа Weibo, цитиран от агенцията.

В началото на този месец преброяване показа, че населението нараства с най-бавния си темп през последното десетилетие от 50-те години насам. В момента то е 1,41 милиарда души.

Данните също така показват раждаемост от 1,3 деца на жена само за 2020 г. - наравно със застаряващи общества като тези в Япония и Италия. 

Политбюро заяви също, че ще постепенно ще увеличава възрастта за пенсиониране в страната, но не даде подробности за това.