Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Световната здравна организация одобри за извънредно използване китайската ваксина против COVID-19 "Синовак". Ваксината е от две дози. Експертите я препоръчаха за лица над 18 години, предаде БНТ.

Това е втората китайска ваксина след "Синофарм", която получава одобрението на СЗО. Тя вече се поставя в някои страни като Камбоджа, Чили, Тайланд и Филипините.

Светът има отчайваща нужда от много ваксини, за да се справи с огромните неравенства, заявиха от СЗО. 

"Синовак" се произвежда в Пекин и е лесна за съхранение. Притежава 51% ефикасност за предотвратяване на симптоматични случаи на COVID и дава 100% резултатност за избягване на хоспитализация и тежки състояния.

Словакия започна ваксиниране със "Спутник V"

Въпреки разгорещените вътрешни дебати, Словакия започна да предлага на гражданите записване за час за имунизиране с руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V", предаде ДПА, цитирана от БТА. Здравният министър Владимир Ленгварски обяви вчера в телевизионно интервю, че регистрацията онлайн за ваксиниране със"Спутник V" вече е възможна. Първите дози ще се поставят в понеделник на хора на възраст от 18 до 60 години.

Словакия е втората страна от ЕС, след Унгария, която реши да използва руската ваксина, макар че още не е разрешена от Европейската агенция по лекарствата. Преди седмица Ленгварски упрекна Русия, че не предоставя достатъчно данни, които да оправдаят национално разрешение. Но призивът му да се изчака одобрението на ЕМА за употребата на ваксината бе отхвърлен от мнозинството от останалите министри в коалиционното правителство.

Словакия вече е получила 200 000 дози през март, поръчани тайно от бившия премиер Игор Матович, но правителството едва миналата седмица реши да ги използва, с аргумента, че много хора биха се отказали да се имунизират, ако "Спутник V" не е сред предлаганите ваксини.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.