Шефката на организационния комитет на Олимпийските игри в Токио Сейко Хашимото заяви пред Би Би Си, че те "на 100 процента" ще се проведат. Спортният форум трябва да започне на 23 юли, той бе отложен през миналата година заради пандемията.

В последните седмици се чуват гласове за окончателна отмяна. В наскоро проведено изследване над 80 процента от анкетираните японци са заявили, че са против Игрите - 43 на сто искат изцяло да бъдат отменени, а 40% са склонни на нова отсрочка.

Япония води битка с четвърта вълна на COVID-19, като десет области в страната са под карантина. Тя започна през април.

"Вярвам, че вероятността да проведем тези Олимпийски игри се равнява на 100 процента, рече Хашимото за Би Би Си. - Въпросът сега е как да ги направим дори още по-безопасни. Японците се чувстват много несигурни и се дразнят, когато някой им говори за спорт в настоящите условия. Оттам са и гласовете срещу надпреварата. Най-голямото предизвикателство e как ще се справим с потока от хора. Ако вълната не е преминала до старта на Игрите и случаите са все така много, трябва да сме готови да приемем, че ще преминат без публика."

По-рано тази година Япония обяви, че зрителите по арените ще бъдат само местни, а запалянковци от чужбина няма да могат да гледат на живо. Така бяха върнати парите за хиляди билети.

Шефката обясни, че организаторите правят "балон", в който ще бъде гарантината сигурността на всички. И на зрителите, ако изобщо има такива.

Сегашната извънредна ситуация е до 20 юни. Един от проблемите в Страната на изгряващото слънце е бавният темп на ваксинация -  едва 3 процента от японците са напълно имунизирани към днешна дата.

Япония се готви да организира най-скъпите Олимпийски игри в историята - до началото на пандемията те струваха над 20 милиарда долара. След това стойността нарасна. Ако форумът отпадне, държавата ще загуби най-малко 17 милиарда, информират местни медии.