Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бившият премиер Бойко Борисов се оказа, че днес се е срещал с американската посланичка Херо Мустафа, съобщи Нова тв. Това се случи на фона на съобщенията за български имена, които попадат в US санкционен списък по закона "Магнитски" и които получават забрана да влизат в САЩ. Разговорът обаче не бил посветен на тази тема. Обсъждани били "перспективите за стабилно управление у нас".  Действащият служебен премиер Стефан Янев обаче е имал телефонен разговор с помощник държавния секретар по политическите въпроси в Държавния департамент Виктория Нюланд точно по актуалната за деня тема. Нюланд е информирала Янев за налаганите санкции, съобщиха от пресцентъра на МС. "Мерките се прилагат в контекста на усилията за ефективна борба срещу корупцията в България", написаха още оттам.

По-рано през деня президентът Румен Радев се срещна с намиращия се на посещение в страната Пол Ахърн - първи заместник-помощник секретар в Министерството на финансите на Съединените американски щати.  "Обща бе позицията за необходимостта от още по-активно партньорство между България и САЩ в борбата с организираната престъпност и корупцията и за укрепване на върховенството на закона", обявиха от "Дондуков"2.

Някои политически реакции след санкциите

Повечето партии веднага след новината се въздържаха от коментар. От БСП обещаха реакция утре, от ГЕРБ запазиха мълчание.

Демократична България” и „Изправи се! Мутри вън!” видяха в наложените санкции насърчаване за борбата с корупцията у нас. 

„Приятелски жест от страна на американското правителство, което отговаря на голямото гражданско пробуждане в България”, заяви съпредседателят на „Демократична България”.

„Българското общество показа нетърпимост към системната политическа корупция и нашите американски приятели, новата администрация във Вашингтон, отговарят на тези очаквания. Приветстваме тяхното действие”, каза още Иванов.

„Американското правителство прави жест към нетърпимостта на българското общество към политическата корупция. То е последица от действията на българските граждани, а не е някаква инициатива или интервенция“, заяви той.

Иванов посочи, че сега погледите се насочват към всички, които позволиха явленията „Пеевски“ и „Божков“ да станат факт. „Правителството на САЩ няма задължение и не се предвижда да изнася доказателства. Тук големият проблем е как българските институции толкова години проспаха доказателствата. В този смисъл това е присъда за Иван Гешев и Сотир Цацаров, които бяха неми свидетели на издигането на Пеевски. Това е присъда за шкафчетата и сега държавният департамент се присъединява към нея“, коментира той. И припомни, че дори в случая с Васил Божков, който направи самопризнания за корупция при последното правителство на ГЕРБ, не е разследван по тази тема, а за убийства, изнасилвания, търговия с културни ценности и укриване на данъци.

„Корупционните му твърдения по отношение на висши функционери на ГЕРБ, които са направили възможни укриването на данъците, не бяха разследвани. Поредна международна институция обявява тотален банкрут на българската прокуратура от гледна точка на очакването за разследване на корупция“, коментира още той.

„Произнасянето на оценката за Пеевски и Божков поставя българската прокуратура и българските политически фактори, които отгледаха тези фигури, в изключително тежка международна ситуация. Нито Божков, нито Пеевски са възникнали от само себе си. Пеевски беше отгледан от ДПС и изхранен от ГЕРБ и Борисов“, допълни той.

„Като зелена светлина и подкрепа за по-решителна борба с корупцията в България. Така приемам решението на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ да наложи санкции на трима българи (Пеевски, Божков и Илко Желязков - зам.-председател на Националното бюро за контрол на СРС). Решението засяга и 64 свързани с тях фирми”, написа Мая Манолова във фейсбук.

Това е поредният знак от международната общност, че липсва резултатна борба с корупцията. Излиза така, че хората искат, но институциите – не достатъчно – да изкоренят кражбите и източването на милиарди от бюджета. Хората искат да видят носене на отговорност”, допълва Манолова.

„Усилията на министъра на МВР в последните дни, на министрите на икономиката, финансите, здравеопазването срещу корупцията са само част от това, което може да се направи. Комисията по корупцията показа колко много може да се направи за малко време. Стига да има желание”, категорична е тя.

„Изтича времето, което институциите имат, за да покажат незабавни резултати в изтръгването на корупцията. Ако не го направят, прогнозирам мрачна политическа есен. Мрачна за всички политици, опънали политически чадър над хора и фирми като посочените”, пише Манолова.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.